Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Η ΙΑΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ


Ίχνη ουρανίου κατεργασμένου σε υψηλότερο βαθμό από τις συνήθεις εργασίες εμπλουτισμού εντόπισαν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φορντό, όπως δηλώνουν διπλωματικές πηγές από την έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη. Αποσαφηνίζουν, πάντως, πως ο βαθμός εμπλουτισμού παραμένει κατά πολύ κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.



Οι επιθεωρητές εντόπισαν ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 27%. Πρόκειται σαφώς για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 90% που απαιτείται για παραγωγή πυρηνικών όπλων, ωστόσο είναι υψηλότερο από το μέγιστο ποσοστό του 20% που είχε καταγραφεί έως σήμερα -χωρίς κατ' ανάγκη αυτό να σημαίνει πως το Ιράν ανεβάζει μυστικά τα επίπεδα εμπλουτισμού.


Διπλωμάτης που μίλησε ανωνύμως από τη Βιέννη επισήμανε πως ο βαθμός εμπλουτισμού του δείγματος εμπίπτει στο εύρος διακύμανσης που προβλέπεται για τις μεθόδους εμπλουτισμού που εφαρμόζει το Ιράν.


Δεύτερη διπλωματική πηγή στην έδρα της ΙΑΕΑ δήλωσε ότι έχει γνώση για το εύρημα, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριληφθεί στην έκθεση που πρόκειται να παρουσιάσει αργότερα εντός της ημέρας η ΙΑΕΑ -η οποία επιτηρεί τακτικά τις ιρανικές εγκαταστάσεις.


Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όπως υποστηρίζει ότι πράττει το Ιράν, ή μπορεί να εμπλουτισθεί περισσότερο για να παραχθεί γόμωση για βόμβες, όπως υποστηρίζει η Δύση πως είναι ο απώτερος στόχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


Εν τω μεταξύ, νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομάδας των Έξι (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και του Ιράν πρόκειται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιουνίου στη Μόσχα, όπως συμφωνήθηκε με το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη Βαγδάτη που διεξήχθησαν σε κλίμα αντεγκλήσεων και αμοιβαίας καχυποψίας.


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε, πάντως, «εποικοδομητικές, παρά τις ενδεικτικές διαφωνίες» τις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στη Βαγδάτη για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


«Ο γύρος των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και σοβαρό κλίμα και παρά τις ενδεικτικές διαφωνίες στις προσεγγίσεις, επιβεβαιώθηκε ότι οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν δυναμικά για την εξεύρεση μιας αποδεκτής από όλους λύσης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Βαγδάτη είναι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που θα λάβει χώρα στις 18 και 19 Ιουνίου στη ρωσική πρωτεύουσα.


Η ρωσική διπλωματία στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στη Μόσχα στις 18 και 19 Ιουνίου.


Στο βασικό θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη δεν υπήρξε μια συμφωνία, με την ιρανική πλευρά να επιμένει στο «απόλυτο δικαίωμά της» να εμπλουτίζει ουράνιο δηλώνοντας παράλληλα έτοιμη να συζητήσει το θέμα αυτό.


Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπίας στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Γουέντι Σέρμαν έφθασε την Παρασκευή στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις που αφορούν θέματα ασφαλείας.


«Η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Γουέντι Σέρμαν θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ στις 25 Μαΐου για διαβουλεύσεις που αφορούν διμερή και περιφερειακά θέματα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και για να επαναλάβει την πάγια δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ» είχε ανακοινώσει την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η Σέρμαν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες της Βαγδάτης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
25-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: