Σάββατο, Μαΐου 12, 2012

ΝΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης-real.gr
Ολοταχώς για εκλογές πάνε στη ΝΔ μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Κάτω από το χαλί επί του παρόντος οι μουρμούρες για την 6η Μαϊου, νέο ανακάτεμα στην κεντροδεξιά. 
«Να δείτε που ο Σαμαράς θα επιβεβαιωθεί που στη ΔΕΘ είχε πει για νέες κάλπες αν δεν έχει αυτοδυναμία». Με αυτό το σχόλιο έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός αποτίμησε μιλώντας στο real.gr τις διαφαινόμενες εξελίξεις έπειτα από την κάθετη αντίθεση Τσίπρα να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση και τη θέση Κουβέλη ότι δεν τον ενδιαφέρει μία συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 



Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, σύμφωνα με πολλά στελέχη, ήταν επί της ουσίας μία πρόβα τζενεράλε της προεκλογικής περιόδου και των διλημμάτων που θα μπουν σε αυτήν από τον κ. Σαμαρά σε μία ακόμη προσπάθειά του να οροθετήσει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις «φιλοευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις» στοχεύοντας ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ. 


Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς «ασχολήθηκε» ελάχιστα με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ αντίθετα αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στον Αλέξη Τσίπρα και στη στάση που κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Ήδη τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ έχουν «προμηθευτεί» με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την καταγγελία του μνημονίου, τη διαγραφή ή την αποπληρωμή του χρέους ακόμη και για τα όσα ακούστηκαν περί κρατικοποιήσεων τραπεζών ή δημοσίων οργανισμών που πλέον έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών. 


Χωρίς ουδείς να το λέει επίσημα, ενόψει του Προεδρικού Μεγάρου, στη Λ. Συγγρού προετοιμάζονται για τις νέες κάλπες γνωρίζοντας τα μεγάλα ρίσκα που υπάρχουν για την επομένη αν και όπως έλεγαν «γαλάζια» στελέχη «ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος θα αναθεωρήσει τη στάση του σε σχέση με την αποχή ή την επιλογή μικρότερων κομμάτων την 6η Μαϊου». 


Η ύστατη προσπάθεια για τη δημιουργία κυβέρνησης θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια αν και ουδείς στη Λ. Συγγρού τρέφει αυταπάτες για το πόσο μεγάλες πιθανότητες έχει να συμβεί κάτι τέτοιο παρά τα κελεύσματα και τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες που καθημερινά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. 


Κάτω από το χαλί η γκρίνια


Με το ενδεχόμενο των εκλογών να φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, ουδείς επί του παρόντος έχει αποφασίσει να βγει μπροστά και να ξεκινήσει τη συζήτηση για το κακό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου αν και στο παρασκήνιο πολλοί βουλευτές εμφανίζονται οργισμένοι από τη συνολική πολιτική και επικοινωνιακή τακτική του κόμματος πριν από τις κάλπες. 


Επίσης, η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης «φρενάρει» και εκείνους που εξελέγησαν βουλευτές αλλά διατηρούν σοβαρές ενστάσεις για τη διαχείριση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα από το επιτελείο Σαμαρά ως προς την επιχειρηματολογία του «γιατί ο Σαμαράς μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο». 


Πολλές είναι οι γκρίνιες που συγκεντρώνει προς το πρόσωπό τους ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τασούλας, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος αλλά και ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης. 


Επί του παρόντος δεν αναμένονται αλλαγές στην κομματική δομή της ΝΔ αφού το ενδεχόμενο των νέων εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό. Ωστόσο, πολλές είναι οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του εδώ και καιρό ο κ. Σαμαράς για σαρωτικές αλλαγές στη Λ. Συγγρού που όπως φιλοδοξεί θα συνοδευτούν με τα επιτυχή ανοίγματα που έκανε προς όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς. 


Το νέο «ανακάτεμα» στη δεξιά πολυκατοικία έχει κρατήσει εκτός δημοσιότητας τον Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες περιμένει να δει τις γενικότερες εξελίξεις ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται εδώ και μέρες στην Κρήτη έχει αποφύγει κάθε επίσημο ή ανεπίσημο σχόλιο παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ακούσει τον Στέφανο Μάνο περίπου να προδικάζει ότι θα υπάρξει συμφωνία της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη Δράση. 
ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: