Δευτέρα, Μαΐου 07, 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;- ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ «ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Την πιθανότητα η Ισπανία να χρησιμοποιήσει δημόσια κεφάλαια προκειμένου να διασώσει τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα αποκάλυψε σήμερα, 7 Μαΐου, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι.



«Το τελευταίο πράγμα που επιθυμώ να κάνω είναι να δανείσω δημόσια χρήματα, όπως έχει γίνει στο παρελθόν», σχολίασε ο κ. Ραχόι. «Όμως αν ήταν απαραίτητο προκειμένου να βρούμε τα χρήματα [και] να σώσουμε το ισπανικό τραπεζικό σύστημα δεν θα το αρνούμουν», κατέληξε.


Ο ισπανός πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως ότι η επένδυση κρατικών χρημάτων για τις ανάγκες του τραπεζικού κλάδου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και αποτελεί ένα μέτρο «έσχατης ανάγκης». Προσέθεσε μάλιστα ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα επηρέαζε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.


Οι επίμαχες δηλώσεις Ραχόι έγιναν καθώς πυκνώνουν οι υποψίες ότι το ισπανικό δημόσιο θα αναγκαστεί να επέμβει προκειμένου να αποτρέψει πτώχευση της τράπεζας Bankia SA. Η Bankia αποτελείται από ένα σύνολο τοπικών τραπεζών και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του μεγάλου αριθμού «τοξικών» δανείων που εκταμίευσε κατά τα τελευταία χρόνια.


Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters εκτιμούν ότι η Bankia μπορεί να χρειαστεί δάνειο μέχρι και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να αποφύγει την κατάρρευση, ποσό που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας El Pais, η Bankia τηρεί το 10% των εγχώριων καταθέσεων, αλλά εκτέθηκε έπειτα από την κατάρρευση του τομέα ακινήτων στην χώρα.


Έως τώρα, η Bankia απορρίπτει το ενδεχόμενο συνένωσης με άλλη τράπεζα, επιμένοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στους αυστηρούς όρους κεφαλαιακής επάρκειας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Ραχόι. Η ειρωνεία είναι πως η συγκρότηση της Bankia είναι συνέπεια των προηγούμενων ρυθμίσεων που επιχείρησε η Μαδρίτη ώστε να συσπειρώσει και να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα.
σκαι Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: