Παρασκευή, Μαΐου 04, 2012

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ


Πρόεδρο της δημοκρατίας, πρωθυπουργό και τοπικούς άρχοντες καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή οι Σέρβοι σε μία τριπλή αναμέτρηση πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας που προκάλεσε η πρόωρη παραίτηση του προέδρου Τάντιτς.
Οι κάλπες ανοίγουν στις επτά το πρωί της Κυριακής (οκτώ στην Ελλάδα) και κλείνουν στις οκτώ το βράδυ (εννέα στην Ελλάδα). Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν λίγες ώρες αργότερα και τα επίσημα, τελικά την Δευτέρα ή την Τρίτη. 



Ο Μπόρις Τάντιτς διεκδικεί μία τρίτη πενταετή θητεία στην προεδρία της χώρας ζητώντας από τους ψηφοφόρους «να τελειώσει τη δουλειά» της ανασυγκρότησης της οικονομίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.


Βασικός του αντίπαλος είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς που τονίζει ότι πρέπει να καταπολεμηθούν η ανεργία και η διαφθορά και να εισρεύσουν στη χώρα ξένες επενδύσεις.


Οι δύο φαίνεται ότι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες αφού κανένας δεν εξασφαλίζει το 50% που απαιτείται για την άμεση εκλογή.


Τα κόμματα των δύο βασικών προεδρικών υποψηφίων, το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Νίκολιτς φαίνεται ότι θα αναμετρηθούν και για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που έχει 250 έδρες.


Οι δημοσκοπήσεις τα φέρνουν κοντά το ένα στο άλλο με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους να ακολουθούν. Ωστόσο η αυτοδυναμία δεν είναι πιθανή και μάλλον θα χρειαστεί και πάλι να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.


Από τη μία πλευρά, το κόμμα του Τάντιτς και οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της χώρας –που έκανε σαφή βήματα τα τελευταία χρόνια και έχει πλέον το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη– έναντι των κομμάτων που αντιτίθενται στην προοπτική και ζητούν να ενισχυθούν οι ούτως ή άλλως στενοί και παραδοσιακοί δεσμοί με τη Ρωσία.


Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχουν και οι δημοτικές εκλογές οι οποίες αρχικά, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση θα διεξάγονταν και στο Κόσοβο, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Σερβία.


Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πάντως πως οι δυνάμεις του στο Κόσοβο έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή. Περίπου 110.000 Σέρβοι θα λάβουν μέρος στην τριπλή αναμέτρηση.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: