Τρίτη, Μαΐου 01, 2012

ΆΣΤΕΓΟΙ :ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ


--ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΜΜΑ,ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΓΙ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ--

Μια βόλτα στο κολασμένο τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας (Μοναστηράκι,Σύνταγμα,Ομόνοια),πιστεύουμε πως είναι αντιπροσωπευτική,για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος ,αναφορικά με το θέμα των αστέγων
Ολογράμματα ανθρώπων,κουβαριασμένα ανάμεσα σε χαρτόκουτες και σάπιες κουβέρτες και ακριβώς δίπλα τους ένα άδειο κυπελλάκι,άλλοτε όρθιο και άλλοτε πεσμένο...ποτέ όμως γεμάτο,το οποίο αποτελεί και την μόνη τους ελπίδα ώστε να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή για επιβίωση.
Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε,μιλούν απο μόνες τους.Ο σταθμός του Μετρό στο Μοναστηράκι απο τη πλευρά της Αθηνάς,έχει γίνει το προσωρινό κατάλυμα για καμιά 20αρια περίπου άστεγους,οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά εκεί και κοιμούνται.
Πρόκειται για 2 ανδρόγυνα άστεγων,αρκετούς μεσήλικες,κάποιους άλλους ηλικιωμένους και ελάχιστους τοξικομανείς σε πραγματικά άθλια κατάσταση.
Λίγο πιο πάνω στην Ερμού,βλέπουμε σε διαφορετικά σημεία του δρόμου,πριν τον πεζόδρομο,ακόμη 2 άστεγους,σε συγκεκριμένα σημεία,οι οποίοι το βράδυ γίνονται περισσότεροι, ενώ απο την αριστερή πλευρά της πλατείας Καπνικαρέας τα βράδια,υπάρχει και “μόνιμο στέκι” αστέγων με χαρτόκουτες,που βρίσκουν καταφύγιο στις εισόδους μικρών καταστημάτων.

Προχωρώντας προς το Σύνταγμα,παρατηρούμε καθημερινά σε συγκεκριμένα σημεία,τόσο στη πλατεία,όσο και στη κάτω πλευρά απο τη Φιλελλήνων,συγκεκριμένα άτομα που ζητιανεύουν,τα οποία το βράδυ τα ξαναβλέπουμε είτε στην Αθηνάς (στην Ομόνοια) είτε σε διάφορα στενά γύρω απο την Ομόνοια,είτε στο Ρεξ στην Πανεπιστημίου,η είσοδος του οποίου γεμίζει το βράδυ απο άστεγους.
Μια εικόνα η οποία πραγματικά μας έχει στιγματίσει είναι ο άστεγος που έχει φτιάξει το δικό του καταφύγιο με χαρτόκουτες στην Αιόλου στην Ομόνοια,ακριβός απέναντι απο το Ταχυδρομείο. 


Ένα απο αυτά τα οποία μας σόκαραν,εκτός απο την ίδια την εικόνα ενός ανθρώπου,ο οποίος είναι χωμένος μέσα σε παλιά ρούχα και κουβέρτες,είναι πως ακριβώς απο πάνω του έχει κολλημένο ένα παλιό ημερολόγιο με την εικόνα του Χριστού και κάποιες άλλες εικόνες με Αγίους.


Τα στοιχεία


Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ,αναφέρει πως την διετία 2009-2011,οι άστεγοι αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 25% ενώ ο Μιχάλης Κατσιμίτσης συνεργάτης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο Πολίτης»,σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,είπε πως ο αριθμός των αστέγων μόνο στην Αθήνα,πλησιάζει τους 15000,συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς και εκείνων που έχασαν τις δουλείες τους και τώρα αναγκάζονται να ζουν είτε σε σπίτια φίλων και συγγενών,είτε στους δρόμους.


Φέτος τον χειμώνα μάλιστα,πάνω απο 10 ήταν οι άστεγοι στην Ελλάδα οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας έχασαν τη ζωή τους,εξαιτίας των σκληρών καιρικών φαινόμενων,καθώς δεν μπόρεσαν να προστατευτούν απο αυτά πηγαίνοντας σε κάποιο χώρο με θέρμανση ή σε κάποιον άλλο κλειστό χώρο.


Μηδενικές υποδομές

Δυστυχώς,έχουμε φτάσει στην Ελλάδα του 2012 και οι υποδομές,για τους άστεγους των μεγάλων αστικών πόλεων είναι σχεδόν μηδενικές.
Μέχρι και σήμερα,καμία κυβέρνηση απο αυτές που έχουν περάσει,δεν έχει πάρει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει κέντρο φιλοξενίας και φροντίδας αστέγων,τα οποία να μπορούν να δεχτούν τον περισσότερο όγκο των αστέγων,με αποτέλεσμα η όποια μέριμνα να γίνεται απο μικρά κέντρα ή οργανισμούς,τα οποία στηρίζονται στα ποδιά τους με ελάχιστα χρήματα και με τις προσφορές ιδιωτών ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Μέγα θέμα βεβαία,παραμένει το γεγονός,οτι μέχρι και σήμερα,δεν υπάρχει κάποιος πιστοποιημένος χώρος,ώστε οι άστεγοι,να μπορούν να πηγαίνουν εκεί,είτε για να κάνουν τις βιολογικές τους ανάγκες,ειτε για να μπορούν να κάνουν ενα μπάνιο.


 
Λύσεις υπάρχουν

Υποδομές οι οποίες μπορούν να καλύψουν αυτή τη στιγμή το σύνολο των άστεγων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν,αλλά κανείς δεν θέλει να τις εκμεταλλευτεί λόγω υψηλού κόστους.
Για παράδειγμα το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει ή να ενοικιάσει κάποια απο τα ξενοδοχεία τα οποία έβαλαν λουκέτο και να τα μετατρέψει σε χώρους φιλοξενίας και περίθαλψης άστεγων.
Έτσι, και αυτοί οι άνθρωποι,θα μπορούσαν να ζήσουν ξανά με αξιοπρέπεια και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για μια ανθρωπινή ζωή,προσπαθώντας να ξαναενταχθούν στην κοινωνία.
Για να βοηθηθεί το παραπάνω εγχείρημα,θα μπορούσε επίσης να γίνει και ενας μαραθώνιος αγάπης,για τον οποίο απο τον Ιανουάριο λέμε μέσα απο το ΠΡΕΖΑ TV.
Όλα τα media,μαζί με καλλιτέχνες και λοιπές προσωπικότητες να μαζευτούν για 1 μέρα και με ιδιωτική πρωτοβουλία , τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν για την αγορά ή την ενοικίαση χώρων φιλοξενίας αστέγων.


Λύσεις υπάρχουν,αρκεί να καταλάβουμε όλοι α) πως είμαστε άνθρωποι και β) πως στη θέση των άστεγων μπορούμε να βρεθούμε και εμείς αύριο,ως νεοάστεγοι της εποχής μας,μιας και είναι η αμέσως επόμενη μάστιγα της περιόδου του ΔΝΤ που περνάει η χωρά μας,μετά τις αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Και το προφίλ των νεοάστεγων,είναι το δικό σου προφίλ φίλε αναγνώστη.


Μερικά απο τα περιστατικά της φρίκης...έτσι όπως τα κατέγραψε ο περιφερειακός τύπος

6/12/2011
Νεκρός 70χρονος στον Βόλο στην προσπάθεια του να βρει ζεστασιά
Χθες το απόγευμα στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού Μαγνησίας, βρέθηκε νεκρός εντός του πρόχειρου καταλύματος, σε κουβούκλιο φορτηγού - ψυγείου, διαστάσεων 2Χ4 μέτρα, όπου διέμενε, 70χρονος άστεγος. Εντός του καταλύματος, το οποίο στερούνταν εξαερισμού, βρέθηκε μαγκάλι με υπολείμματα στάχτης και κάρβουνων, οπότε τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο άτυχος ηλικιωμένος πέθανε από τις αναθυμιάσεις, καθώς προσπαθούσε να ζεσταθεί.
Τον άτυχο ηλικιωμένο, επισκεπτόταν συχνά ένας φίλο του, που όμως λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ, δεν τον εντόπισε, με αποτέλεσμα, να ειδοποιήσει την Αστυνομία.
e-volos.gr


8/1/2012
Άστεγος, πέθανε από το κρύο σε παγκάκι στα Χανιά
Ένας άστεγος άντρας, 62 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε παγκάκι στην κεντρική πλατεία της πόλης, καταβεβλημένος από το κρύο και την ανέχεια.
Το άψυχο κορμί του 62χρονου, εντόπισε στις 8:20 το βράδυ ένας άντρας που διατηρεί περίπτερο στην πλ. Δημοτικής Αγοράς, και ειδοποίησε με το κινητό του τις αρχές.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο, παρέλαβε τον άντρα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου από το κρύο και τις κακουχίες στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.
flashnews.gr


19/1/2012
Άλλος ένας άστεγος νεκρός απο το κρύο στη Σητεία
Άλλος ένας νεκρός στην Κρήτη, θύμα της οικονομικής εξαθλίωσης και της κακοκαιρίας.
Πιο συγκεκριμένα, ένας 64χρονος, καταγόμενος απο τον Χανδρά Σητείας ο οποίος ήταν άστεγος, ξεψύχησε αβοήθητος μέσα σε ένα ερειπωμένο σπίτι που χρησιμοποιούσε ως κατάλυμα τον τελευταίο καιρό.
Ο 64χρονος βρέθηκε νεκρός την Τρίτη το πρωί σε ένα σπίτι που δεν είχε ούτε παράθυρα, από κάτοικο του χωριού ο οποίος τον αναζήτησε αντιλαμβανόμενος την "ύποπτη" απουσία του από την γειτονιά.
Ο άτυχος άστεγος ζούσε εδώ και χρόνια κάτω απο άθλιες συνθήκες περιπλανώμενος στην ευρύτερη περιοχή, επιζητώντας το "κέρασμα" ή ένα πιάτο φαγητό από τους κατοίκους της περιοχής.
radiolasithi.gr


6/2/2012
Ξεψύχησε μέσα στο αυτοκίνητο του 76χρονος άστεγος στη Θεσσαλονίκη,εξαιτίας του κρύου
Νεκρός βρέθηκε από περιοίκους,76χρονος άστεγος, ο οποίος, ζούσε τα τελευταία χρόνια μέσα στο αυτοκίνητου του στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης.στην οδό Σακελλαρίδη.
Όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες μέρες, περιπολούντες αστυνομικοί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είχαν προτρέψει κατ' επανάληψη τον ηλικιωμένο να αναζητήσει στέγη σε ξενώνα αστέγων της περιοχής, αλλά αυτός αρνείτο να ακολουθήσει αυτήν την προτροπή.
seleo.gr


1/3/2012
Άστεγος μετανάστης έχασε τη ζωή του από το κρύο στην Κορινθία
Η αποθήκη στην περιοχή της Κλένιας Κορινθίας, στην οποία κατέφυγε για να προστατευτεί από τη νυχτερινή παγωνιά, δεν προσέφερε αρκετή θαλπωρή σε έναν άστεγο μετανάστη από την Αίγυπτο… Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή υποκύπτοντας στο υπερβολικό ψύχος.
Ο ιδιοκτήτης της αποθήκης που μπήκε για να πάρει ορισμένα πράγματα από μέσα, βρήκε τον δύστυχο μετανάστη νεκρό στο αυτοσχέδιο κρεβάτι που είχε στήσει κάτι και ειδοποίησε την Αστυνομία. Όπως είπε, δεν είχαν περάσει ούτε οκτώ ώρες από τη στιγμή που έφυγε από την αποθήκη και, στο διάστημα που μεσολάβησε ως την επιστροφή του, ο άστεγος άνδρας τρύπωσε μέσα για να αποφύγει τις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας.
Μανώλης Bάιας-protothema.gr




Το προφίλ των νεοάστεγων,έτσι οπως έχει αποτυπωθεί απο δηλώσεις ειδικών στον τύπο.
-Ήταν οικονομικά ευκατάστατοι.
-Είχαν κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα με δάνεια, καθώς η δουλειά τους,τους το επέτρεπε.
-Χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά στην εφορία
-Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που έχουν τελειώσει τουλάχιστον το Λύκειο
-Είναι άνθρωποι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά λίγο πριν τη σύνταξη και δεν έχουν άλλους πόρους ή κάποιον να στηριχτούν
-Κάποιοι είναι μακροχρόνια άνεργοι,ενώ παλιά απασχολούνταν σε δουλείες με μικρές αποδοχές


ΠΡΕΖΑ TV για την εφημεριδα ΤΟ ΧΩΝΙ 
http://prezatv.blogspot.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό και πάνω απ όλα πραγματικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε ενοχλούν οι "λαθρο-άστεγοι"; Κανένα πρόβλημα. Οι ανθρωπιστές των χρυσάυγουλων θα τους "φιλοξενήσουν" και αυτούς όταν ξεμπερδέψουν και "ξεβρωμίσει ο τόπος" από τους "λαθρομετανάστες". Αργότερα, θα πάρεις κι εσύ σειρά, εσύ που διαβάζεις τώρα τούτο το σχόλιο. Υπομονή.