Τρίτη, Μαΐου 08, 2012

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΟΥΛ ΓΙΑ ΕΜΑΣ


Λόγω, ακριβώς, των «ειδικών συνθηκών»
Κάποιοι, πριν από τις εκλογές και εντονότερα τώρα, μετά τις εκλογές, αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν, διέρχεται «ειδικές συνθήκες».
Προσθέτουν ότι βάσει αυτού του λόγου, των «ειδικών συνθηκών», θα πρέπει να καθοριστεί και η στάση των πολιτικών κομμάτων.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες»:

*
Η βαρβαρότητα, με τη μορφή της λιτότητας, της αντιλαϊκής αγριότητας, του εργασιακού μεσαίωνα, που εξαπλώνονται στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον κόσμο ολόκληρο, είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας κρίσης.
Αλλά, όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες και τα πολιτικά τους όργανα, αυτή η κρίση έχει όνομα: Πρόκειται για βαθιά και παρατεταμένη
καπιταλιστική κρίση.
Αυτή είναι η πρώτη και κύρια «ειδική συνθήκη»: Η κρίση του καπιταλισμού. Ποιο συμπέρασμα προκύπτει, επομένως, από τούτη την κομβική διαπίστωση;
Τίποτα λιγότερο από την εξής αλήθεια:
Είναι αυτή ακριβώς η κρίση και ο χαρακτήρας της - ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της κρίσης -
είναι ακριβώς αυτή η «ειδική συνθήκη»
που αναδεικνύει - και μάλιστα με απόλυτο τρόπο - ότι
η βαρβαρότητα, η αγριότητα, ο μισανθρωπισμός, η εκμετάλλευση, η καταπίεση, η ανελευθερία και η κάθε λογής έκφρασή τους, όπως τη βιώνουμε στην Ελλάδα (από τα μνημόνια και τις μειώσεις μισθών, μέχρι την εκτίναξη της ανεργίας και την εξάπλωση της κοινωνικής συμφοράς)
δεν αποτελούν παρά τυπική έκφραση και εκδήλωση της λειτουργίας ενός συστήματος - του καπιταλιστικού συστήματος - που όποτε φτάνει στα όριά του (και οι κρίσεις δεν είναι παρά η αποτύπωση των ορίων αυτού του συστήματος)
προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τη λαϊκή καταστροφή, μέσα από την κοινωνική λεηλασία, βυθίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή και επιβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία στα ίδια του τα θύματα (εργάτες, αγρότες, μικρομεσαία στρώματα κ.λπ.).
*
Ποιο είναι, συνεπώς, το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από τούτη τη δεύτερη αλήθεια, την οποία ο ελληνικός λαός βιώνει με τρόπο οδυνηρό;
Μα ότι μέσα σε αυτό το σύστημα της κεφαλαιοκρατικής κυριαρχίας, ειδικά μέσα σε συνθήκες κρίσης αυτού του συστήματος, χωρίς την προοπτική της εξόδου και της ανατροπής αυτού του συστήματος,
ούτε «βελτίωση»,
ούτε «καλυτέρευση» και, πολύ περισσότερο,
καμία «λύση» στα προβλήματα του εργαζόμενου, καμία «λύση» στα προβλήματα του λαού, δεν μπορεί να υπάρξει.
*
Σε αυτές τις συνθήκες
- και λόγω αυτών ακριβώς των «ειδικών συνθηκών» -
τα λόγια του Λένιν απέναντι σε όσους υπόσχονται «βελτιώσεις» χωρίς, όμως, να σταματούν τους τεμενάδες στο καθεστώς που βαλτώνει το λαό, οι διαπιστώσεις του μπολσεβίκου ηγέτη ότι
«σε συνθήκες διατήρησης του καπιταλισμού οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι ούτε σταθερές ούτε σοβαρές» και ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να «παλεύουν για βελτιώσεις για να συνεχίσουν πιο επίμονη πάλη ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά»,
ισχύουν εκατό φορές.
*
Αρα, ο «σωτηριολογικός», ο «φιλολαϊκός», ο «φιλεργατικός», ο «προοδευτικός», ο «αριστερός», ο «επαναστατικός» ή «υπερεπαναστατικός» λόγος του κάθε πολιτικού υποκειμένου, του κάθε κόμματος, κρίνεται με βάση την εξής λυδία λίθο:
Τα όσα λέει, τα όσα ισχυρίζεται, τα όσα επαγγέλλεται, τα όσα υπόσχεται, τα όσα διακηρύσσει,
και κυρίως το «αν» αφενός αυτά που λέει θα γίνουν, όσο και το «πώς» αφετέρου θα γίνουν αυτά που λέει,
εξαρτώνται, εν ολίγοις, από ένα πράγμα:
Από το «πού» λέει ότι θα γίνουν.
Θα γίνουν εντός ή εκτός καπιταλισμού; Θα γίνουν σε πορεία εντός ή εκτός του συστήματος της βαρβαρότητας; Εντός ή εκτός των μηχανισμών αυτής της βαρβαρότητας (π.χ. ΕΕ); Εντός ή εκτός των κανόνων λειτουργίας ενός συστήματος που έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί πάνω στο έδαφος της βαρβαρότητας (π.χ. ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, μονοπώλια, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κ.λπ.);
*
Αυτό είναι το κριτήριο με βάση το οποίο προκύπτει
- και προκύπτει με τρόπο αλάνθαστο -
το πόσο «φιλολαϊκός», «φιλεργατικός», «αριστερός»
ή το πόσο δημαγωγικός, καιροσκοπικός και απατηλός
είναι ο λόγος εκείνου που τάζει «λύση», όχι έξω, αλλά μέσα στο σύστημα.
Μέσα, δηλαδή, σε εκείνο ακριβώς το σύστημα και μέσα σε εκείνους ακριβώς τους οργανισμούς και τους μηχανισμούς του, που δημιουργούν το πρόβλημα!
*
Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο πρέπει να ζυγιστούν όσοι εμφανίζονται σαν «σωτήρες» (και ενίοτε σαν «αριστεροί σωτήρες»).
Οσοι υπόσχονται στο λαό την «εξανθρωπισμένη» διαχείριση του ίδιου εκείνου συστήματος... που αφανίζει το λαό.
Οσοι, εν τέλει, θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός και επί τ' αυτά του κεφαλαιοκρατικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού μοντέλου. Και μάλιστα τη στιγμή που - ακριβώς λόγω των «ειδικών συνθηκών» της κρίσης του καπιταλισμού - τα πάντα «φωνάζουν» υπέρ της ανατροπής του.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2012

18 σχόλια:

ante geia είπε...

Δε μας ειπε και τιποτα ΝΕΟ ....διαπιστωσεις, επαναστατικες και ανατρεπτικες κορωνες απλα για να κρατανε το μαγαζακι τους περισσο...παλευουν και καλα για τον λαο (λαος ειναι μονο αυτος που τους ψηφιζει)και κανουν ασκοπες και αναποτελεσματικες βολτες στους δρομους .... ΕΥΓΕ παλληκαρια !!! τωρα που ο λαος θελει την ενοτητα της αριστερας εσεις τον γραφετε στα παπαρια σας .... η ιστορια παλι θα σας γραψει με μαυρα γραμματα ....

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μην έχει πειστεί το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού με το όραμα της λαϊκής εξουσίας.
Περιμένετε να φτάσει το μεροκάματο στα 200 Ευρώ, οι μισοί Ελληνες άνεργοι με την ελπίδα ότι μετά ο κόσμος θα εξεγερθεί θα συστρατευθεί με το κόμμα σας και θα αποδεχτεί την στρατηγική σας.
Αγνοείτε το ιστορικό προηγούμενο της μεσοπολεμικής Γερμανίας.
Τώρα και αν όχι τώρα τον Ιούνιο είναι η ώρα της ανατροπής των μνημονίων. Δεν πρέπει να περιμένουμε να εξαθλειωθεί και άλλο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ανώνυμος είπε...

Κκε για τα εκατομυρια του κρατους στη βουλη?παρων"

Λ.Ε είπε...

Γιατί κ. Μπογιόπουλε δε μπορεί να γίνει αυτό που περίμένετε σε 2 φάσεις : 1. Μπαίνω στην κυβέρνηση με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις και καταργώ το μνημόνιο και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ,ανακουφίζοντας τα λαίκά στρώματα, ψηφίζω νόμους και καταργώ την ασυλία και τις παραγραφές για τους βουλευτές, βάζω μέσα αυτούς που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και πήραν μίζες και τους δημεύω περιουσίες,αναθεωρώ το σύνταγμα , ψηφίζω πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική κ....και άλλα πολλά που απαιτεί ο αριστερός κόσμος επί πολλές δεκαετίες. 2. Σε δεύτερη φάση προωθώ όλες τις διαδικασίες ώστε να αναλάβει ο λαός την εξουσία , χωρίς επανάσταση.
Εσείς ξέρετε τί μας λέτε; "Πεινάτε , υποφέρετε , χάστε τα σπίτια σας , χάστε τη χώρα σας και τον πλούτο της κ.λ.π., μέχρι να εμπεδώσετε τις απόψεις μας και να μας ψηφίσετε ".
Η άρνησή σας στη διακυβέρνηση της χώρας ποιόν τελικά εξυπηρετεί : τον εργαζόμενο και το αριστερό όραμα , ή βολεύει το δικομματισμό;
Σ' αυτό πρέπει να απαντήσετε με επιχειρήματα κατανοητά και όχι με ιδεολογήματα. Ο λαός ΤΩΡΑ σας έχει ανάγκη , περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αποδείξτε ότι είστε κοντά του!
Λ.Ε

Ανώνυμος είπε...

Οποιος καεί στο χυλό φυσάει + το γιαούρτι λέει ο σοφός λαός.
Ετσι ακριβώς τώρα το ΚΚΕ με το φάντασμα του '89 διαπράτει 2ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ αυτή τη φορά κλοτσώντας μια χρυσή ευκαιρία να βοηθήσει το λαό.
Κρίμα + ντροπή...
Ο κόσμος καταστρέφεται αύριο + το ΚΚΕ καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας την άλλη βδομάδα....

Ανώνυμος είπε...

ειναι καλυτερα για ολους που αποφασισαν να μη συμμετεχουν σε τιποτα διοτι αν έπαιρναν μέρος θα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο δραματικά. προχωράμε χωρίς αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Μπογιόπουλε! Προέρχομαι από ακροδεξιά οικογένεια και χρειάστηκα 30 χρόνια να αποτινάξω το φάντασμα του μίσους για κάθε τι κομμουνιστικό όπως "διδάχθηκα". Ψήφισα το ΚΚΕ πρώτη φορά και το έκανα με καμάρι και όχι με οργή ή αντίδραση και λοιπές μαλακίες. Απολύτως συμφωνώ μαζί σας για το εντός της ΕΕ (και άρα του καπιταλισμού) πλαίσιο. ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ!! Δεν είμαστε στο '89, ούτε σας ζητάει συζήτηση ο Μητσοτάκης. Τελικά σας ενδιαφέρει ο λαός ή η τραγική απόδειξη της αλήθειας του μαρξισμού στις πλάτες του λαού;

Ανώνυμος είπε...

Αν καταλάβατε, το ΚΚΕ τιμωρεί το λαό γιατί δεν το ψηφίζει. Αν δεν στοιχιστούμε όλοι πίσω του και δεν παπαγαλίζουμε το ιδεολογήματά του, θα κάθεται στη γωνίτσα του και θα παρακολουθεί με ικανοποίηση τον καπιταλισμό (που κατά τα άλλα αντιμάχεται) να προελαύνει πάνω από πτώματα πεινασμένων και αυτόχειρων. Να λοιπόν που και το ΚΚΕ ζητά σήμερα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονιμάτων. Μόνο που θα πρέπει να θυμηθεί ότι το '40 συμμάχησε μέχρι και με βασιλόφρονες για να διώξει τους ναζί. Τότε όμως έπεφτε κυριολεκτικά στη φωτιά για τον τόπο μας και το λαό μας και δεν φοβόταν τις συμμαχίες γιατί πίστευε στην υπεροχή των ιδεών του. Σήμερα πλέον κατάντησε καρικατούρα και κακή απομίμηση κομμουνιστικού κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία ιστορία δεν ξεχνά τους προδιτες τους κρέμα...αυτό πάει για το κκε που θα πιάσει πάτο αφού καπιταλιστικα στιγμή και τα πρόβατα ξεφεύγουν 8%εργοπροβατα

Ανώνυμος είπε...

Αν το ΚΚΕ εννοούσε αυτά που λέει για πάλη ενάντια στον καπιταλισμό θα επεδίωκε συμμαχίες με άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις όπως πχ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όμως και σε αυτούς έκλεισε την πόρτα όταν του ζήτησαν συνεργασία στα σωματεία, στο χώρο της εκπαίδευσης και στις γειτονιές. "Όλοι μαζί κι ο ψωριάρης χώρια".

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίζουμε ότι όπως αυτός ο λαός άρχισε να βγαίνει από το μαντρί, θα συμβεί το ίδιο και στους οπαδούς του ΚΚΕ. Ελπίζω να καταλάβουν ότι όταν δεν παίρνουν το μέρος του αδύνατου σε μία άνιση μάχη, τότε βοηθάνε τον ισχυρό.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ 5:29...ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΙΛΕ...ΤΑ ΛΕΣ ΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ...

chamin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Μπογιοπουλε φτυσε την TDK που εχεις καταπιει εσυ και ομοιοι σου εκει στον περισσο σαν μεταλαβια στην εκκλησια κυριακη πρωι, ειμαστε στο 2012.θα σας ξεπερασουν οι εξελιξεις για ακομα μια φορα και μετα θα τρεχετε για [αντεπιθεσεις,αντεπιθεσεις,οργανωμενα, συντεταγμενα και τα συνηθισμενα].να μου το θυμασαι πολυ συντομα θα μεινετε μονοι σας.εκτος αν θεωρειτε και παλι οτι δεν εχει[ωριμασει το πραγμα]....

Ανώνυμος είπε...

Κατ´αρχην συγγνώμη για τα ελληνικά μου.
Επειδή έχω εμπειρία απο το "υπαρκτό " , γνωρίζω ότι για τους κομμουνιστές παρ´ολη την υληστική τους θεωρία η ιδέα έχει την απόλυτη αξία και οι ζωές των ανθρώπων δεν έχουν και πολυ σημασήα. Οπότε η στάση του ΚΚΕ είναι σε απόλυτη συμφωνία με την ιδέα

Ο κύριος Μαρξ ήταν τέλειος σε διάγνωση αλλα η πρόταση της θεραπείας μάλλον πάσχει πολυ απο το ιδεαλισμό που έρχεται σε τεράστια αντίθεση με το υλισμό της φιλοσοφίας του.

Αλεξέί Κυρίλλωφ.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Δυστυχώς δεν ακολουθεί καθόλου την μαρξιστική θεωρία αλλά ούτε και πρακτική το ΚΚΕ. Ο καπιταλισμός αναδυκνύει την ατομική δράση και ψευδή μονεταριστική επιτυχία. Η μαρξιστική σκέψη βασίζεται σε συλλογικότητες και συνθέσεις-συνεργασίες μέσα απο το βασικό εργαλείο: θέση- αντίθεση- σύνθεση. ΑΠό ότι φαίνεται δεν έχει θέση για το ΣΗΜΕΡΑ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ- μόνο αντιτίθεται με ανικάνότητα και στείρες θέσεις. Να συνθέτει δεν μπορεί,παραμένοντας απλά θεατής. Τελικά αυτή η στάση βοηθά απευθείας και όχι από το παράθυρο τις μνημονιακές δυνάμεις που συντηρούν την καταστροφή του τόπου, χίλια κρίμα!! για τον αγνό κόσμο που παρασέρνουν μερικοί ισόβιοι κομματικοί καρακλοκένταυροι.ΟΙ έλληνες πρέπει να κάνουν την επανάστασή τους ακόμη και απέναντι σε αυτούς που τάαχα καθοδηγούν ψευτοεπαναστάσεις!!!

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΝ ΑΡΗ...ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΚΕΔΕΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ... ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟΤΕ Ο ΑΡΗΣ ΟΤΙ ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ? Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ... ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ..

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΩ ΩΡΑΙΑ .ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΛΕΙΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ. ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ Η ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ . ΑΥΤΟ ΕΙΤΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΗ . ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ .