Παρασκευή, Μαΐου 18, 2012

ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ DOWNLOAD ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο για την παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν, εκτός άλλων, οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.
Η απόφαση εφαρμόζει ουσιαστικά για πρώτη φορά το άρθρο 64 Α του ν.2121/1993, που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.



Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των χρηστών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωχ πρεζα...τη γαμησες...αρχισε να τρεχεις απο τωρα!
░░░░▄▄▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄▄▄▄▄
░░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄
░░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█
░░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░█
░▀▒▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░█
█▒█▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░█░░░▒▒▒▒▒█
█▒█░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█
░█▀▄░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█
░░█░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█
░░░█░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄████░█
░░░░█░░░▀▀▄░█░░░█░███████░█
░░░░░▀▄░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░░█
░░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░█
░░░░░░░░░░▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░█
░░░░░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄░░░░░█

NewNeuromancer είπε...

Δεν είναι στην αρμοδιότητα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο (δηλ. των παρόχων) η λήψη τεχνολογικών μέτρων (φίλτρων) που απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών. Κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να κάνουν κάτι τέτοιο. Ο πάροχος δεν είναι διαμεσολαβητής. Η απόφαση εφαρμογής φίλτρου από τον πάροχο πλήττει τα δικαιώματα στην ελεύθερη πρόσβαση στην διακίνηση των πληροφοριών των χρηστών.

Ανώνυμος είπε...

εσενα σε πειραξε ο πρεζας ετσι;--10.26--οσο τον θελεις να τρεχει τοσο δυνατος θα ειναι και μπραβο του γιατι λεει την αληθεια.Τοσο κακια δλδ;ελεος

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

@ 10:44 μμ

Συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη εδώ και καιρό με τελευταία χώρα την Ολλανδία. Mία μία οι χώρες εφαρμόζουν ανάλογο μπλοκάρισμα.

ΕΙΝΑΙ (και τεχνικά ακόμα) διαμεσολαβητής o πάροχος, μιας και ο πάροχος κάνει όλο το νταλαβέρι, είναι το ψηφιακό σου βαποράκι δηλαδή, από έναν σέρβερ, σελίδα ή ότι, στο computer σου. Αν αυτό δεν λέγεται διαμεσολαβητής τι λέγεται; Χωρίς πάροχο, no internet. Την υποδομή του χρησιμοποιείς. Ο μόνος διαμεσολαβητής που συνδέει εσένα με το internet.

Νομικά τώρα. Δεν στα έχουν πει καλά. ΕΙΝΑΙ πλέον ΜΟΝΟ ευθύνη του παρόχου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και (βασικά) στις ΗΠΑ. Η ευθύνη του παρόχου μεταφράζεται στο γεγονός ότι ουσιαστικά αν δεν κάνει κάτι να σε αποτρέψει, υπάρχει σαφέστατη διευκόλυνση σε τέλεση αδικήματος, που είναι και αυτό αδίκημα.

Επίσης, όταν υπέγραψες το συμβόλαιο για να γίνεις συνδρομητής στον πάροχο το διάβασες; Υπάρχουν σαφέστατοι όροι για ένα σορό έκνομες ενέργειες από μέρους σου και τρόποι αντιμετώπησης τους. Για τον νόμο, άρα και για αυτούς, η παραβίαση copyright είναι μέχρι και κακούργημα αν γίνεται κατά συρροή ή κατ' επάγγελμα (αν κατεβάσεις 2 ταινίες πχ την μέρα είναι πλέον κατά συρροή), άρα ο πάροχος εγκαλείται πλέον για διευκόλυνση/συναυτουργία σε τέλεση αδικήματος και μάλιστα κακουργήματος.

Οι νόμοι ΠΑΝΤΑ αλλάζουν κατά το δοκούν και ΠΑΝΤΑ για αυτούς!

Αυτό το έκαναν γιατί είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμο από το να γίνονται μυνήσεις σε ξεχωριστούς χρήστες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πάροχοι είναι να προσπαθήσουν νομικά να το "ρίξουν" αυτό μιας και όντως τους τσουρουφλάει. Άπειροι πελάτες τους κατεβάζουν τα άντερα τους και πολλοί θα δυσανασχετήσουν πάρα πολύ.

Αυτό ακριβώς το κόλπο έγινε και στο youtube που πλέον δεν εγκαλείται ο εκάστοτε χρήστης όπως πριν αν ανεβάσει κάτι και παραβιαστεί το copyright, αλλά το ίδιο το youtube για τους ίδιους λόγους, ότι δηλαδή συνέδραμε με την μη επιβολή μέτρων στην τέλεση του αδικήματος.

Στην τελική όταν γίνεσαι συνδρομιτης σε έναν πάροχο, κάνεις συμβόλαιο με μια εταιρεία που ΕΚΕΙΝΗ θέτει τους όρους χρήσης της, αν δεν σου αρέσει δεν υπογράφεις.

Οπότε ΑΝΕΤΑ ο πάροχος αναβαθμίζει τους όρους χρήσης μιας και εκείνος έχει το μαχαίρι και το καρπούζι και φυσικά είναι και αυτό στους όρους χρήσης, οπότε ούτε ελευθερίες ούτε τίποτα. ΔΙΚΟ του μαγαζί είναι που αν δεν θες φεύγεις.

Στην ΠΡΑΞΗ όμως και για όσους ξέρουν, θα πάρουν φωτιά τα proxy ή θα πάμε από άλλο δρόμο, πολλές οι επιλογές μας ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ, ότι γίνεται παντού, όπου εφαρμόστηκε η φραγή δηλαδή!