Δευτέρα, Μαΐου 21, 2012

ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ FAUND ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΖΕΝΤΑΚΙΣ


Τραυματική εμπειρία από τα «αρπακτικά» των αγορών έχει βιώσει η βιομηχανία Πετζετάκις τα τελευταία δύο χρόνια. Το distress fund Javes Services Inc είχε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 25 εκατ. ευρώ, είχε έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους και πιστωτές της εταιρείας, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τις εποπτικές αρχές και μάλιστα είχε αναλάβει και το management του ομίλου έχοντας την πλειοψηφία των μελών στο διοικητικό συμβούλιο. Ο κ. Γιώργος Πετζετάκις για να δώσει χώρο στους επίδοξους χρηματοδότες του ομίλου είχε περιοριστεί στα καθήκοντα του προέδρου με μη εκτελεστικές δραστηριότητες.

Τα χρήματα όμως ποτέ δεν εισέρρευσαν στα ταμεία του πολύπαθου ομίλου με αποτέλεσμα τα δύο χρόνια αδράνειας και ψεύτικων υποσχέσεων να επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας, να πλήξουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της εταιρείας προς τράπεζες και προμηθευτές και να οδηγήσουν στη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Ο κ. Πετζετάκις σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της εταιρείας ανέλαβε εκ νέου τα ηνία της εταιρείας, έδιωξε από το ΔΣ τους ανθρώπους της Javes Services και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο για το διάστημα που τη διοίκηση του ομίλου ασκούσε η Javes. Πρόσφατα ο κ. Πετζετάκις συνελήφθη από την οικονομική αστυνομία για φορολογικές υποχρεώσεις του ομίλου αν και όπως υποστήριξαν από την εταιρεία κατά τον χρόνο βεβαίωσης των χρεών ο κ. Πετζετάκις δεν ήταν εκτελεστικό μέλος του ΔΣ.
Εδώ και περίπου έξι μήνες επιχειρείται μια ύστατη προσπάθεια για τη σωτηρία της εταιρείας που δεν είναι μια τυχαία βιομηχανία, αλλά η πρώτη πολυεθνική ελληνική εταιρεία χάρη στο ταλέντο και την εφευρετικότητα του ιδρυτή της Αριστόβουλου Πετζετάκι.
Μέσω της Lead Finance που λειτουργεί ως επενδυτικός σύμβουλος έχει κατατεθεί επίσημο ενδιαφέρον από αμερικανικό private equity fund για την εξαγορά του ομίλου. Το αμερικανικό fund επενδύει στον χώρο των υποδομών και δικτύων και δεν έχει ως τώρα καμία παρουσία στην Ελλάδα ή στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται, όπως αναφέρουν παράγοντες που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, για ένα pree packet deal. Δηλαδή το fund έχει συμφωνήσει σε όλα με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους και θα υποβάλει αυτή τη συμφωνία προς έγκριση στο δικαστήριο στο πλαίσιο του άρθρου 99. Δεν θα ακολουθηθεί δηλαδή η πεπατημένη του άρθρου για άνοιγμα συνδιαλλαγής αλλά θα παρουσιαστεί μια έτοιμη συμφωνία που θα προβλέπει μεταξύ άλλων αναλυτικά τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο αγοραστής αλλά και τις απαιτήσεις των πιστωτών έτσι όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί από το κούρεμα των δανείων.
Σημειώνεται πως το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου σε τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο, προμηθευτές και εργαζομένους ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 230 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία τελευταία φορά που δημοσίευσε λογιστική κατάσταση ήταν το 2010, όταν ο ενοποιημένος τζίρος ήταν στα 89 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 43 εκατ. ευρώ. Οι μονάδες στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, όπως και οι περισσότερες στο εξωτερικό, πλην Ισπανίας και Γερμανίας. Μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και στη θυγατρική του ομίλου στη Νότια Αφρική. Η μετοχή βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και οι περίπου 260 εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι επί μήνες απλήρωτοι.
Η Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι. Το 1961 ο ιδρυτής καθιέρωσε την Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕ ως μια παγκοσμίου φήμης καινοτόμο εταιρεία στη βιομηχανία πλαστικών. Τα τελευταία 25 χρόνια που τις τύχες της εταιρείας ανέλαβε ο γιος Γιώργος Πετζετάκις κατά τακτά χρονικά διαστήματα ο όμιλος έδειχνε να χάνει τον βηματισμό του.
Υπενθυμίζεται ότι η Lead Finance είχε λειτουργήσει ως σύμβουλος για την εξαγορά της Σέλμαν από την Alfa Wood και έχει αναλάβει για λογαριασμό αμερικανικών distress funds να επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 150 εκατ. δολάρια (περίπου 113 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων εξυγίανσης. Ηδη το πρώτο της deal είναι η χρηματοδότηση και ουσιαστικά η εξαγορά της Ελληνικής Υφαντουργίας. Εχει επέλθει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες της βιομηχανίας που ανήκει στην οικογένεια Ακκά και ξεκινάει ο νομικός έλεγχος. Τα αμερικανικά funds είναι διατεθειμένα να επενδύσουν σε πρώτη φάση 30 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Υφαντουργία.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=458457
ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: