«Στόχος μας δεν είναι να εκβιάσουμε, αλλά να ταρακουνήσουμε» αναφέρει στην εφημερίδα New York Times ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα θέσει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την Ευρώπη. Με αφορμή τη σύνοδο της G8, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι πρέπει να πειστεί η κ. Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής για ανάπτυξη.
Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα σκιαγραφεί την πολιτική προσωπικότητα του 37χρονου Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι το κόμμα του έλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν το Φεβρουάριο οι προηγούμενοι ηγέτες στην Ελλάδα.
Από τότε, όπως επισημαίνεται, έχει εμπλακεί σε ένα «παιχνίδι υψηλών στοιχημάτων» με τους Ευρωπαίους ηγέτες, καταγράφοντας τις θέσεις του για το ευρώ.
«Είναι αλήθεια ότι μού αρέσει να παίζω πόκερ» δηλώνει ο κ. Τσίπρας στην εφημερίδα, με χαμόγελο και λάμψη στα μάτια, στη διάρκεια της συνέντευξης στο μικρό γραφείο του στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «στόχος μας δεν είναι να εκβιάσουμε ή να τρομοκρατήσουμε, στόχος μας είναι να τους ταρακουνήσουμε (τους δανειστές)», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διαφορετικά η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».
Όπως σημειώνεται από την εφημερίδα, κατά την άποψη του κ. Τσίπρα αυτή η θέση συμφωνεί απόλυτα με το αυξανόμενο κλίμα αντι-λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, ενώ επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, επιμένοντας ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, όχι όμως υπό τους όρους της τρέχουσας διάσωσης (δανειακής σύμβασης).
«Η ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 17 κρίκους» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους κρίκους. Εάν ένας από αυτούς τους κρίκους σπάσει, η σύνδεση καταστρέφεται και η αλυσίδα καταρρέει».
Υποστηρίζει ότι οι αγορές «δεν έχουν κανένα ηθικό ενδοιασμό και αν οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, απλώς θα περάσουν στην επόμενη χώρα». Συμπληρώνει ότι «οι επόμενες χώρες στη γραμμή του πυρός τυγχάνει να είναι η Ιταλία και η Ισπανία, και οι δυο πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ήδη σε μεγάλο βαθμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν πιο ελαστικοί με τη λιτότητα.
Αναφερόμενος στη σύνοδο της G8, που πραγματοποιείται στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «το μήνυμα που δίνουμε στη G8 είναι ότι πρέπει να πείσουμε την κ. Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής, όπου η κρίση του χρέους δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα λιτότητας, αλλά με αναπτυξιακές προσεγγίσεις».
Προσθέτει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα σύστημα περισσότερο ομοσπονδιακό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες» παρομοιάζοντας την Ελλάδα με την υπερχρεωμένη Καλιφόρνια. «Μόνο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επέτρεπαν ποτέ να αποχωρήσει η Καλιφόρνια, έχοντας τις ομοσπονδιακές δομές για να την κρατήσει μαζί της» όπως σημειώνει.
Τέλος, γίνεται αναφορά στο θόρυβο και τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με την κ. Μέρκελ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου