Σάββατο, Ιουνίου 16, 2012

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 2.200 ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ


Παλαιότερα πέθαιναν, περιμένοντας σε μια λίστα αναμονής. Σήμερα έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα θεραπείας, κι αυτό τους δίνει δύναμη και τους βοηθάει να ελπίζουν…
Πρόκειται για τους χρήστες παράνομων ουσιών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται πλέον στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Από μεθαύριο Δευτέρα, οπότε αναμένεται να δεχτεί τους πρώτους χρήστες της και η μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ο συνολικός αριθμός των μονάδων στην πόλη μας θα φτάσει τις 12.

Η λειτουργία της μονάδας στο «Γ. Γεννηματάς» εντάσσεται στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων ουσιών του ΟΚΑΝΑ, το οποίο υλοποιείται στα δημόσια νοσοκομεία από το 2011. Το "Γ. Γεννηματάς" αποτελεί την 55η και τελευταία από τις προγραμματισμένες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ουσιών πανελλαδικώς.
Ήδη λειτουργούν μονάδες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο «Παπανικολάου», στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, στο «Παπαγεωργίου», στον «Άγιο Δημήτριο», στο «ΑΧΕΠΑ», στον «Άγιο Παύλο», στο «Ιπποκράτειο», στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» και μία μονάδα εκτός κτιρίου νοσοκομείου, αυτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, η περίφημη μονάδα του ΟΚΑΝΑ όπου στεγαζόταν στο διατηρητέο κτίριο της Ευζώνων κι ανήκει στο ΨΝΘ έχει κλείσει με στόχο να ανακαινιστεί. Προς το παρόν, δεν έχουν αρχίσει εργασίες ανακαίνισης, ενώ στα σχέδια των αρμοδίων είναι να στεγαστούν εκεί διοικητικές υπηρεσίες.


Πάνω από 2.200 χρηστές
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των μονάδων υποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς η λίστα αναμονής μειώθηκε δραματικά.
«Αυτήν τη στιγμή συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα πάνω από 2.200 χρήστες στις συνολικά 12 μονάδες που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Πριν από έναν χρόνο στη λίστα αναμονής βρίσκονταν χίλια άτομα κι ο χρόνος αναμονής άγγιζε τα 4,5 χρόνια. Πλέον, στην αναμονή είναι 100 - 120 άτομα, τα οποία περιμένουν 4 - 5 εβδομάδες. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των νέων αιτήσεων για ένταξη στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, αλλά πλέον σε περίπου ενάμιση μήνα εξυπηρετούνται οι αιτούντες», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κώστας Γαζγαλίδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι όλες οι μονάδες χορηγούν βουπρενορφίνη. Πρόκειται για ένα καινούργιο υποκατάστατο, το οποίο είναι πιο ασφαλές και με περισσότερα πλεονεκτήματα για το χρήστη σε σύγκριση με τη μεθαδόνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία στη λειτουργία των μονάδων υποκατάστασης εντός των νοσοκομείων ήταν ελάχιστες, ενώ όπου λειτούργησαν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.
«Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν χρονικό περιθώριο. Άλλωστε, σημασία έχουν οι στόχοι που θέτουμε, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση της κατάχρησης των παράνομων ουσιών, όπου η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 100%, η μείωση της παραβατικότητας και η βελτίωση της υγείας των χρηστών, αλλά και της ευρύτερης δημόσιας υγείας. Όσον αφορά στο ποσοστό της απεξάρτησης, υπολογίζεται στο 10%», επισημαίνει ο κ. Γαζγαλίδης.


Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του ΟΚΑΝΑ, που παρουσίασε η πρόεδρος του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης για χρήστες ναρκωτικών καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα η λίστα του θανάτου συρρικνώθηκε κατά 91%. Ταυτόχρονα, από το 2002 έως το 2011 ο αριθμός των αιτήσεων των εξαρτημένων χρηστών σε αναμονή υπερδιπλασιάστηκε, με τον αριθμό των αιτήσεων στη Θεσσαλονίκη να φτάνει τις 1.062 αιτήσεις (αύξηση 123%).
Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στη δημιουργία μονάδων φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ήδη λειτουργούν 11 μονάδες υποκατάστασης, εκ των οποίων οι επτά δημιουργήθηκαν από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του 2011, ενώ από αύριο θα αρχίσει να λειτουργεί και η μονάδα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού, όπως δήλωσε η κ. Μαλλιώρη, ο προϋπολογισμός για το 2012 είναι μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε με μειωμένο προϋπολογισμό σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι μονάδες και οι απαιτήσεις».


Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν μονάδες ΟΚΑΝΑ
ΨΝΘ: 422
Παπανικολάου: 237
Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων: 121
Παπαγεωργίου: 125
Άγιος Δημήτριος: 124
ΑΧΕΠΑ: 245
Άγιος Παύλος:  87
Ιπποκράτειο: 141
424 στρατιωτικό νοσοκομείο: 124
Θεαγένειο: 203
Δ’ Μονάδα (λιμάνι): 260
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: