Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2012

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ: 4,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το 2011 σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση των αριθμού των προσφύγων με 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Κύρια αίτια της αύξησης του αριθμού των προσφύγων, θεωρούνται οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι πολιτικές αναταραχές και οι πολεμικές συρράξεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο αριθμός αυτός αποτελεί μάλιστα ρεκόρ δεκαετίας.

Η πλειοψηφία των προσφύγων προέρχεται από το Αφγανιστάν (2,7 εκατομμύρια), το Ιράκ (1,4) και τη Σομαλία (1,1). Το Πακιστάν ήταν η χώρα που υποδέχτηκε τους περισσότερους πρόσφυγες, κυρίως από το Ιράν και τη Συρία.
Διαφυγή από το καθεστώς Άσαντ
Πάνω από 750.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2011 εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης κατά του καθεστώτος Άσαντ. Οι περισσότεροι διαφεύγουν στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία και την Ιορδανία. Μόνο στην Τουρκία έχουν καταφθάσει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 27.000 Σύροι πολίτες.
Όπως αναφέρει η έκθεση, τα κέντρα υποδοχής προσφύγων μετατρέπονται σιγά σιγά σε μεγαλουπόλεις. Συγκεκριμένα, το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Νταντάαμπ της βόρειας Κένιας είναι στο μέγεθος της Φρανκφούρτης. Στην περιοχή έχουν βρει καταφύγιο από 500.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Σομαλία. Η σύρραξη μεταξύ των ισλαμικών δυνάμεων της Αλ Σαμπάαμπ και της μεταβατικής σομαλικής κυβέρνησης αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία, ανάγκασαν πέρυσι πλήθος ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δύο εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Πακιστάν, όπως στην περιοχή Τζαλοζάι. Ο καταυλισμός θεωρείται όαση ειρήνης και για τους κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν να μείνουν εδώ, ως "πρόσφυγες" στην πατρίδα τους, για να αποφύγουν τη βία στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Νησί Λαμπεντούζα: η κόλαση του παραδείσου
Χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν πέρυσι στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα ζητώντας άσυλο. Η ευρωπαϊκή "γη της επαγγελίας" γρήγορα αποδείχτηκε κόλαση. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Μεσογείου, ενώ άλλοι επαναπροωθήθηκαν από το λιμενικό στη βόρεια Αφρική, σε πολλές περιπτώσεις με βίαιο τρόπο.
Πρώτη ευρωπαϊκή επιλογή για τους πρόσφυγες ωστόσο, είναι η Γερμανία
Περίπου 600.000 πρόσφυγες κατέφυγαν πέρυσι στη Γερμανία κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής. Από αυτούς 50.000 έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Κέμνιτς της Σαξονίας παρέχει στέγη και περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο για μια περίοδο τριών μηνών.
Στάσιμη η κατάσταση και στη Λωρίδα της Γάζας
Στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζουν ακόμα σε καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης μετά την κατεδάφιση οικισμών τους από ισραηλινά πυρά. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, στην περιοχή ζουν 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, αριθμός που αντιστοιχεί στα 2/3 των προσφύγων παγκοσμίως.
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: