Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΩΣ 62 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Από 51 δισ. και 62 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, βάσει του δυσμενούς σεναρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των λογιστικών ελέγχων των εταιρειών Roland Berger (Γερμανία) και Oliver Wyman (ΗΠΑ).



Τις υπηρεσίες των δύο εταιρειών λογιστικού ελέγχου ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα πορίσματά τους θα χρησιμεύσουν ως βάση για το αίτημα, που αναμένεται να υποβάλει η ισπανική κυβέρνηση στην ΕΕ για την χορήγηση δανείου προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της.


Όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα, η Μαδρίτη θα υποβάλλει τελικά τις επόμενες ημέρες το επίσημο αίτημά της: «Το αίτημα για την επίσημη βοήθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Είναι απλώς κάτι τυπικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στο Eurogroup.Ιρλανδία: Η Ισπανία προκαλεί άγχος στις χρηματαγορές


Δυσφορία για τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης εξέφρασε πάντως η Ιρλανδία. Η Ισπανία προκαλεί άγχος στις χρηματαγορές, αναβάλλοντας το αίτημα να της χορηγηθεί εξωτερικός δανεισμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Ο Ιρλανδός υπουργός επισήμανε ότι το επίσημο ισπανικό αίτημα «έπρεπε να είχε υποβληθεί ήδη εδώ και 15 ημέρες», δηλαδή όταν η Ευρωομάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.


«Εάν η ισπανική κυβέρνηση είχε υποβάλει το αίτημά της το Σαββατοκύριακο, πριν από 15 ημέρες, αποτιμώντας συγχρόνως τις ανάγκες που έχει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό θα είχε χαλαρώσει το κλίμα νευρικότητας στις χρηματαγορές» υποστήριξε ο Νούναν. «Όμως όσο δεν υποβάλλεται το αίτημα αυτό κι ούτε προκύπτει μετά βεβαιότητας το ποσό που θα ζητηθεί, εκτιμώ ότι οι χρηματαγορές διατηρούνται νευρικές και αυτό αποτελεί θέμα» πρόσθεσε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: