Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2012

«ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ» ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές -με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην πρώτη γραμμή- κατακλύζουν την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, καταγγέλλοντας πραξικοπηματική αρπαγή της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας από το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο που δεν κάνει βήμα πίσω. Η ένταση στην Αίγυπτο χτυπά «κόκκινο» μετά και την αναβολή της ανακήρυξης του νικητή των πρώτων προεδρικών εκλογών της μετά Μουμπάρακ εποχής έπειτα από ενάμιση χρόνο στρατοκρατίας. 



Νικητές δηλώνουν αμφότεροι οι υποψήφιοι -ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ- και αλληλοκατηγορούνται για απόπειρα νοθείας στις κάλπες που στήθηκαν για το δεύτερο γύρο των εκλογών στις 16-17 Ιουλίου.


Το Στρατιωτικό Συμβούλιο κατέστησε σαφές σε ανακοίνωσή του ότι δεν αποσύρει το διάταγμα με το οποίο περιόρισε τις προεδρικές εξουσίες -οδηγώντας κατά πολλούς σε μία παρατεταμένη στρατιωτική κυριαρχία- και κατηγόρησε τους δύο υποψηφίους ότι προκαλούν σύγχυση και διχασμό με πρόωρες ανακοινώσεις περί προεδρικής νίκης.


Με φόντο τις μαζικές συγκεντρώσεις, ο στρατός λέει ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν εφόσον δεν διαταράσσουν την καθημερινή ζωή.


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και αρκετές άλλες ισλαμικές οργανώσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ που ανετράπη το Φεβρουάριο του 2011.


Οι Αιγύπτιοι απαιτούν από το Στρατιωτικό Συμβούλιο να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να καταργήσει το προσωρινό σύνταγμα. Εκατοντάδες ακτιβιστές, πολλοί από αυτούς ισλαμιστές, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Ταχρίρ εν αναμονή της σημερινής διαδήλωσης.


Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προειδοποιούν ταυτόχρονα τη στρατιωτική εξουσία για «σύγκρουση με το λαό», εάν ο υποψήφιός τους Μοχάμεντ Μούρσι δεν ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.


Η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), δηλώνει ότι θα ανακοινώσει «ένα εθνικό πολιτικό σχέδιο για την προάσπιση της επανάστασης».


Το Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε με ένα έκτακτο διάταγμα στον εαυτό του ευρύτατες νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που κυριαρχείτο από τους ισλαμιστές, ύστερα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Έδωσε επίσης εξουσίες στη στρατιωτική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών να συλλαμβάνουν πολίτες και να τους παραπέμπουν στα στρατιωτικά δικαστήρια, μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε επί τρεις δεκαετίες και η οποία ήρθη μόλις τον περασμένο μήνα.


Οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι στην προεδρική αναμέτρηση αλληλοκατηγορούνται για απόπειρα νοθείας στις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό πέντε ημέρες μετά τη διεξαγωγή τους. Το όνομα του νικητή των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο. Η κρίση μεταξύ των στρατηγών στην Αίγυπτο και των ισλαμιστών αυξάνεται εν αναμονή του επίσημου αποτελέσματος των εκλογών.
Newsroom ΔΟΛ


ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: