Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΓΑΖΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Το τελειωτικό χτύπημα στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν οι προμηθευτές ιατρικών ειδών. Από την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιουνίου, οι γάζες, οι σύριγγες μιας χρήσης και τα γάντια θα αποτελούν είδος πολυτελείας για το ΕΣΥ, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισε ομόφωνα να σταματήσει την επί πιστώσει παράδοση των υλικών αυτών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Αιτία της απόφασης αυτής είναι η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι προμηθευτές ιατρικών ειδών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί τεράστιο «κούρεμα» των ομολόγων τους.

Επιπλέον, για έξι συγκεκριμένα νοσοκομεία οι προμηθευτές θα σταματήσουν τελείως την παράδοση υλικών, καθώς οφείλουν υπέρογκα ποσά. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Αθηνών «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Σωτηρία» και «Αττικόν», καθώς και για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
«Η παύση των παραδόσεων ιατρικών ειδών στα δημόσια νοσοκομεία καθίσταται αναγκαία, εξαιτίας της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές. Η πολιτεία θέτει σε κίνδυνο και εξαθλίωση τη δημόσια υγεία και τον ευρύτερο κλάδο με τη μακροχρόνια ασυνεπή και καταστροφική κυβερνητική πολιτική», τονίζει, σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.).
Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι και η επιστολή-έκκληση που απέστειλε πριν από τρεις ημέρες ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης Χρήστο Κίττα και Χρήστο Γεραρή. Σ’ αυτήν επισημαίνεται το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη θεώρηση από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής, αναφορικά με τις δαπάνες των νοσοκομείων για ιατροτεχνολογικό υλικό, οι οποίες έπρεπε να εξοφληθούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 28 του αρ. 66 του ν.3984/2011.
«Οι αποφάσεις αυτές δεν αποτελούν τόσο δυναμική αντίδραση στην ούτως ή άλλως μόνιμη υπερημερία των δημόσιων νοσοκομείων όσο αναγκαστική επιλογή, αφού η μακροχρόνια ασυνέπειά τους σε συνδυασμό, αφενός με τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία που γενικώς διανύουμε και αφετέρου με την καταστροφική πολιτική των πρόσφατων κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των ελλήνων προμηθευτών, που τόσα χρόνια στηρίζουν το σύστημα υγείας της χώρας (κούρεμα ομολόγων που προήλθαν από τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, συνεχιζόμενη ανοχή στην υπερημερία των νοσοκομείων, αναιτιολόγητη άρνηση πληρωμής προμηθειών που βρίσκουν νόμιμο έρεισμα σε νόμους του κράτους κτλ.), μας οδήγησε στην πλήρη εξαθλίωση και στον επιχειρηματικό μαρασμό», επισημαίνει το δ.σ. του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.


«Καταβάλλονται προσπάθειες» λέει το υπουργείο
Πάντως, ήδη το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων έχουν προκύψει στους κλάδους του ευαίσθητου χώρου της υγείας, όπως σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένους ιατρούς, φυσικοθεραπευτές κ.ά.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: