Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

ΝΤΟΜΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Του Τασου Τελλογλου
«Τα Ταμεία δεν πληρώνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές. Και αυτά με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους προμηθευτές. Αυτοί αντέχουν έξι μήνες, ένα χρόνο, άντε ενάμιση και μετά κλείνουν. Οταν μάλιστα έφτασαν να έχουν πληρωθεί για παρελθόντα χρέη με ομόλογα αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ, ένα “κούρεμα” τους οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο».


Ενας κλινικάρχης περιγράφει στην «Κ», με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει σήμερα στον χώρο των υπηρεσιών υγείας, όπου ένα «τσουνάμι» χρεοκοπιών σαρώνει ακόμα και τις πιο παλαιές και καταξιωμένες επιχειρήσεις. Τελευταία θύματα της ασφυξίας στο μέτωπο της ρευστότητας είναι δεκάδες επιχειρήσεις προμηθευτών, από τις «καλές» του κλάδου και ειδικά εκείνες που αντιπροσώπευαν αμερικανικές εταιρείες καρδιολογικού υλικού, που βρέθηκαν «στον αέρα», οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 200 εργαζομένους. Η πρώτη από αυτές δραστηριοποιείται από το 1958 στον τομέα της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας και έπεσε θύμα του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να σφραγιστούν επιταγές της που είχε δώσει σε ξένο προμηθευτή. Η εταιρεία αυτή, που μέσω του «Τειρεσία» οδηγείται στην πτώχευση, ήταν –παρά την εμπλοκή της στο γνωστό ελληνικό σύστημα «προμηθειών» των νοσοκομείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται– από τις καλύτερες και συνεπέστερες του κλάδου. Επί χρόνια κατατασσόταν από την ICAP στις «ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις», ενώ πολλά από τα προϊόντα που διακίνησε ιστορικά στην ελληνική αγορά αποτελούσαν πραγματικές καινοτομίες στα χειρουργεία.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα οι ξένοι προμηθευτές σκληραίνουν τη στάση τους, κόβοντας τις πιστώσεις και «περιορίζοντας τους παίκτες» της αγοράς. Αρχίζει, δηλαδή, να λειτουργεί το... τουρκικό σύστημα, όπου για να αγορασθούν προϊόντα, πρέπει να καταβληθεί ρευστό, αφού οι πιστώσεις τελείωσαν.

Εταιρείες προμηθειών υλικού και φαρμάκων καταγράφουν μια καθυστέρηση αποπληρωμής των νοσοκομείων 450 ημερών για τα «νέα χρέη», χωρίς να συνυπολογίζονται οι τεράστιες ζημίες –λόγω «κουρέματος» των ομολόγων– που έφτασαν έως και στο 60% των συμφωνηθέντων τιμών ως προς εκείνες του 2007-2010. Ταυτόχρονα, σε μια σειρά από δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζεται πραγματική ασφυξία σε σχέση και με τα πιο απλά υλικά, καθώς από τον Μάρτιο το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να συναινέσει σε παρατάσεις διαγωνισμών επικαλούμενο «το ευρωπαϊκό δίκαιο που κατισχύει των εγχώριων διατάξεων».

Η γνωμοδότηση αφορούσε το Τζάνειο, αλλά πλέον εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία. Ομως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου τα χρέη σε προμηθευτές αγγίζουν, όπως στην περίπτωση μεγάλου θεραπευτηρίου στο Μαρούσι, το 1,5 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο προμηθευτή. Ιδια εικόνα καταγράφεται και στα νοσοκομεία που ανήκουν σε ιδρύματα. Μάλιστα στην περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν» μεγάλοι ξένοι προμηθευτές έχουν λάβει εντολή να διαγράψουν χρέη που διεκδικούν θεωρώντας ότι δεν θα τα εισπράξουν. Την ίδια ώρα, προμηθευτές «αμφιβόλου ποιότητας», αλλά... χαμηλής τιμής, προσεγγίζουν τις κλινικές προσφέροντας υλικά από χώρες του τρίτου κόσμου, με αποτέλεσμα οι γιατροί να βρίσκονται συχνά σε αντιπαράθεση με τις διοικήσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αρνούμενοι να χειρουργήσουν με τα υλικά αυτά....

Ταυτόχρονα, με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να «στήνονται» κυπριακές εταιρείες για λογαριασμό προμηθευτών ιατρικών υλικών για τα νοσοκομεία, μόνο που αυτή τη φορά τα υλικά δεν προέρχονται από τον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά από αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς το ΣΔΟΕ ή άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να είναι σε θέση να εισπράξουν από αυτή τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος». Κραυγαλέα περίπτωση αποτελεί εκείνη μιας υπαλλήλου, της M.T., εταιρείας (με έδρα την Ηλιούπολη) που προσέφυγε στις φορολογικές αρχές, καθώς ο εργοδότης της ένα χρόνο νωρίτερα την είχε καταστήσει κύριο μέτοχο κυπριακής εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό. Η διακίνηση των χρημάτων από και προς την Κύπρο γινόταν μέσω μιας κυπριακής τράπεζας και μιας ελληνικής, σε προσωπικούς λογαριασμούς της καταγγέλλουσας, η οποία προφανώς αγνοούσε πώς λειτουργούν τέτοιου είδους «τριγωνικές συναλλαγές». Η εν λόγω καταγγέλλουσα είχε εξουσιοδοτήσει τον εργοδότη της να κινεί εν λευκώ τους λογαριασμούς της, υπογράφοντας μεταξύ άλλων για μεταφορές χρημάτων σε άλλους εργαζομένους της εταιρείας!

Συνεταίρος εν αγνοία της στην Κύπρο
Η περίπτωση της Μ.Τ., υπαλλήλου που είχε βρεθεί συνεταίρος εταιρείας στην... Κύπρο και στο όνομα της οποίας γίνονταν συναλλαγές για λογαριασμό της εν λόγω εταιρείας, είναι ενδεικτική. Η συγκεκριμένη υπάλληλος διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι στο όνομά της μεταφέρθηκαν κατά δήλωσή της 90.000 ευρώ. Ετσι, στο τέλος του 2010 αναγκάστηκε να κάνει συμπληρωματική δήλωση, καθώς αν άνοιγαν οι λογαριασμοί, δεν θα ήταν σε θέση να δικαιολογήσει το «εισόδημα». Συνολικά, οι κυπριακές αρχές έχουν καταγράψει κινήσεις που το 2010 προσεγγίζουν τις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, στη διακίνηση υλικών από τη Βραζιλία εμπλέκονται ακόμα δύο εταιρείες που τιμολογούσαν μεταξύ τους, πριν τα προϊόντα καταλήξουν στην εταιρεία της Ηλιούπολης. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία προς το ΣΔΟΕ, η συγκεκριμένη εργαζόμενη απολύθηκε από την επιχείρηση μόλις ζήτησε εξηγήσεις. Γεγονός πάντως αποτελεί ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις το ΣΔΟΕ κατόρθωσε να κατάσχει κεφάλαια από διακίνηση «μαύρου χρήματος» στον χώρο προμηθειών της υγείας.
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: