Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΛΕΕΙ Η ΜΑΔΡΙΤΗ


Καμία από τις τέσσερις τράπεζες και τα ταμιευτήρια που ελέγχονται σήμερα από το ισπανικό δημόσιο δεν θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης, απαντά την Πέμπτη το Δημόσιο Ταμείο Στήριξης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (Frob) σε δηλώσεις της Κομισιόν.
«Το Frob ανακοινώνει ότι δεν προβλέπεται η αναδιάρθρωση ή η ρευστοποίηση κάποιου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει υπό τον έλεγχό του» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ως απάντηση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια στη δημόσια τηλεόραση TVE.



«Όταν το κόστος αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας είναι υψηλότερο από το κόστος ρευστοποίησής της (. . .), τότε είναι λογικό να προτιμηθεί μια συντεταγμένη εκκαθάριση, εξ ονόματος των φορολογουμένων, αυτών που πληρώνουν για τη διάσωσή της. Ελπίζω να μην γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα γίνει, πρέπει να δούμε τα σχέδια αναδιάρθρωσης», είχε αναφέρει ο Αλμούνια στη συνέντευξή του στο κανάλι.


Το Frob συστάθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις τράπεζες που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στον κατασκευαστικό τομέα. Σήμερα ελέγχει τις τράπεζες NovaGalicia, CatalunyaCaixa, Banco de Valencia και Bankia.


Η Ισπανία περιμένει τους τελικούς «διαγνωστικούς ελέγχους» για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που θα καθορίσει το ύψος της στήριξης που θα λάβει η Μαδρίτη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την διοχετεύσει στην τραπεζικής ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το κόστος αναμέται να ανέλθει στα 60-70 δισ. δολάρια. 


Οι έλεγχοι γίνονται από τις εταρείες εμπειρογνωμών Oliver Wyman και Ronald Berger και τα αποτελέσματά τους, που αναμένονταν αρχικά στις 21 Ιουνίου, θα επισπευστούν ώστε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να τα έχει στο «χαρτοφύλακά του» στη Σύνοδο της G20.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: