Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012

ΔΝΤ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ... ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Κίνδύνους για την οικονομία της Φινλανδίας κρύβει η συνεχιζόμενη κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 11 Ιουνίου.
«Παρά τα δυνατά θεμέλια και ένα ιστορικό καλών πολιτικών, η βραχυπρόθεσμη προοπτική της Φινλανδίας απειλείται από εντεινόμενες εξωτερικές πιέσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά στην αναφορά του το ΔΝΤ.



«Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται να αποδυναμωθεί αξιοπρόσεχτα το 2012, στον απόηχο της απομόχλευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της δημοσιονομικής προσαρμογής σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες», συνεχίζει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι «Διαχύσεις στη Φινλανδία θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, δεδομένης της πολύ ανοιχτής οικονομίας της, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συνδέσμων με την Ευρώπη».


Η Φινλανδία είναι μία από της λιγοστές χώρες της Ευρώπης που διατηρούν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία πιστοληπτικής δυνατότητας (ΑΑΑ) και ήταν το μοναδικό μέλος της νομισματικής ένωσης που ζήτησε την παροχή εγγυήσεων από την Ισπανία εάν η χρηματοδότηση της ιβηρικής χώρας γίνει μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF.


Παρά ταύτα, το ΑΠΕ της χώρας θα αυξηθεί κατά μόλις 0,5% το 2012 έπειτα από ανάπτυξη 3% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, ενώ η μελέτη υπογραμμίζει τους «ευμεγέθης κινδύνους διάχυσης» που απειλούν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, μολονότι η έκθεση στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένει «ελάχιστη» και «τα κεφαλαιακά αποθέματα παραμένουν άνετα πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα».
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: