Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012

ΝΟΥΦΑΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΡΛΑ ΑΝΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Πρόκειται για τα υδροχαρή φυτά, τα νούφαρα, τα καλάμια και τα βούρλα, τα οποία θα επεξεργάζονται με ασφαλή τρόπο τα λύματα της περιοχής Ζαγκλιβερίου, συμβάλλοντας και στην απορρύπανση της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας.
Η μέθοδος είναι γνωστή διεθνώς και ως έναν βαθμό μπορεί να αντικαταστήσει τον ιδιαίτερα κοστοβόρο εξοπλισμό των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Τα φυτά, που θα φυτευτούν σε έκταση 20 στρεμμάτων στη δημοτική ενότητα Ζαγκλιβερίου, τρέφονται με παθογόνους μικροοργανισμούς, που τους δίνουν ενέργεια, για να αναπτυχθούν γρήγορα.
Με τη χρησιμοποίησή τους στο χώρο της εγκατάστασης δημιουργούνται χώροι πρασίνου, χωρίς καμία δυσοσμία, ενώ η διαδικασία επιτυγχάνεται με σχετικά μικρό κόστος κατασκευής. Ανάλογος «πράσινος» βιολογικός καθαρισμός -αλλά σε μικρότερη κλίμακα- λειτουργεί στη Μάδυτο του δήμου Βόλβης, ωστόσο ο δήμος Λαγκαδά επέλεξε να χωροθετήσει το έργο στην περιοχή του αγροκτήματος «Λίμνη Αγίου Βασιλείου», σε μία προσπάθεια να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης στη λίμνη Κορώνεια.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λαγκαδά Απόστολο Πασχαλίδη «η χρήση των υδροχαρών φυτών σε έργα βιολογικού καθαρισμού είναι πρακτική που υιοθετείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα φυτά αντικαθιστούν ως έναν βαθμό το μηχανολογικό εξοπλισμό και τις δεξαμενές που απαιτούνται και χάρη στην ικανότητά τους δεσμεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς και στοιχεία που υπάρχουν στο νερό, όπως άλατα και βαρέα μέταλλα».


Επέκταση σε Άσσηρο και Σοχό
Το έργο, το οποίο ο δήμος Λαγκαδά ενέταξε για χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΝ, εξασφαλίζοντας 2 εκατ. ευρώ, πρόκειται να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα και στις δημοτικές ενότητες του Σοχού και της Ασσήρου. Στις περιοχές αυτές μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης, προβλέπεται να παραχωρηθούν μεγαλύτερες εκτάσεις για την ανάπτυξη των φυτών που απορροφούν το μικροβιακό φορτίο των λυμάτων. «Στην έκταση πλησίον του αγροκτήματος της λίμνης Αγίου Βασιλείου θα τοποθετηθεί και εξοπλισμός, όπως δεξαμενές, ο οποίος όμως στην ουσία θα είναι βοηθητικός, καθώς τη μεγαλύτερη δουλειά θα την κάνουν τα φυτά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι αφενός να εξυπηρετηθεί η ενότητα του Ζαγκλιβερίου, αφετέρου να μειωθεί όσο το δυνατόν το ρυπαντικό φορτίο που δέχεται η Κορώνεια.
Της Φανής Σοβιτσλή 
fanisovi@gmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: