Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2012

Η ΚΡΙΣΗ «ΚΟΥΡΕΨΕ» ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Θα μπορούσε να γίνει λόγος για μία από τις ελάχιστες θετικές επιδράσεις της κρίσης. Τον Μάρτιο του 2010, μόλις ένα μήνα πριν από την υπογραφή του Μνημονίου, η Αθήνα ήταν η 40ή πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κάποιος εκπατρισμένος. Ενα χρόνο μετά κατατάχθηκε στην 53η θέση και σήμερα βρίσκεται στην 77η. Σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο Mercer, η ακριβότερη πόλη για να ζήσει κάποιος είναι το Τόκιο και η οικονομικότερη το Καράτσι.

Η κατάταξη πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το κόστος για 200 «καθημερινά» προϊόντα - από το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα έως τα έξοδα μεταφοράς και την τιμή για έναν καφέ - ενώ ως βάση ορίζεται το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη. Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης είναι εμφανής στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, σε πολλές από τις οποίες το κόστος ζωής είναι αντίστοιχο με το κόστος σε πόλεις αναδυόμενων χωρών, ενώ σε όλο και υψηλότερες θέσεις κατατάσσονται πόλεις της Ασίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Η Ρώμη από την 34η θέση το 2011, βρίσκεται στην 42η, ενώ για να ζήσει κάποιος στο Μιλάνο που από την 25η έπεσε στην 38η θέση, θα χρειαστεί (σχεδόν) τόσα χρήματα όσα θα χρειαστεί και για να ζήσει στο Λάγκος της Νιγηρίας ή στο Μπαμάκο του Μάλι. Οσον αφορά τις πρωτεύουσες των χωρών που πλήττονται άμεσα από την κρίση, υποχωρούν κατά μέσο όρο γύρω στις 15 θέσεις: η Μαδρίτη βρίσκεται στην 78η από την 60ή θέση, η Βαρκελώνη από την 66η στην 88η, το Δουβλίνο από την 58η στην 72η και η Λισαβώνα από την 86η στην 108η θέση.
Μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η κατάταξη των πόλεων της - ακόμη κραταιάς - Γερμανίας, στις οποίες ένα ξένος μπορεί να ζήσει ξοδεύοντας τα λιγότερα χρήματα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 15 θέσεις και κατατάσσεται στην 88η θέση, το Μόναχο στην 78η, το Ντύσελντορφ στην 104η, ενώ η πόλη του Βερολίνου σημειώνει ρεκόρ καθόδου, υποχωρώντας 22 θέσεις και καταλαμβάνοντας την 106η θέση.
http://www.tanea.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: