Επιτήδειοι στήνουν παράνομα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας στη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την απεγνωσμένη αναζήτηση παραπλανούν τους ενδιαφερόμενους, αποσπώντας ως προκαταβολή από 100 έως 500 ευρώ για τις υποτιθέμενες εργασίες που δήθεν εξασφαλίζουν.
Υπολογίζεται ότι στην πόλη, παράλληλα με τα 10 νόμιμα γραφεία ευρέσεως εργασίας, λειτουργούν περίπου 50 παράνομα.
Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, που είναι αυξημένη η ζήτηση εργασίας, και εξαπλώνεται μέσω αγγελιών που αναρτώνται στο διαδίκτυο ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες. Ο τρόπος που δρουν οι επιτήδειοι είναι σχεδόν ίδιος στις περισσότερες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών. Τα «γραφεία» δημοσιεύουν αγγελίες σε γνωστές ιστοσελίδες με τις οποίες ζητούνται, για παράδειγμα, μάγειρες για εστιατόρια στη Γερμανία, ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αγγλία ή μπέιμπι σίτερ στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό που αναγράφεται στην αγγελία και καλούνται στο γραφείο, όπου τους εμφανίζουν τις υποτιθέμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Οι υπεύθυνοι των γραφείων ζητούν στοιχεία από τους άνεργους και προκαταβολή, η οποία για εργασία στο εξωτερικό φθάνει και τα 500 ευρώ ενώ για το εσωτερικό είναι 100 ευρώ, ώστε να ετοιμάσουν δήθεν τα απαραίτητα έγγραφα, να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να πάρουν τη «μεσιτεία». Οι εύπιστοι πολίτες, προκειμένου να βρουν δουλειά, καταβάλλουν με διάθεση το ποσό, το βιογραφικό τους, αντίγραφο ταυτότητας, ΑΦΜ και ό,τι τους ζητηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιτήδειοι παίρνουν προκαταβολή 100 ευρώ για να βάλουν στη λίστα αναμονής τους ενδιαφερόμενους άνεργους.
Σε Βαρδάρη και Γιαννιτσών
Οι επιτήδειοι συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά με αυτό τον τρόπο και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται από την έδρα τους και στήνουν μια «νέα επιχείρηση» σε άλλη πόλη ή και σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο διάστημα προσπαθούν να προβάλουν διάφορες δικαιολογίες στα θύματά τους για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των διαδικασιών ή ζητούν επιπρόσθετα δικαιολογητικά για να παραπλανήσουν τους άνεργους, μέχρι να εξαφανιστούν. Οι «επιχειρήσεις» στήνονται συνήθως σε ενοικιασμένα διαμερίσματα, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου και κάποιες φορές με πλαστά στοιχεία των ενοικιαστών. Μεγάλος αριθμός παράνομων γραφείων καταγγέλλεται από μαρτυρίες ότι λειτουργούν στο Βαρδάρι και στην οδό Γιαννιτσών.
Η τελευταία περίπτωση που απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές Θεσσαλονίκης είναι η λειτουργία παράνομου γραφείου ευρέσεως εργασίας στην οδό Γιαννιτσών, όπου δύο επιτήδειοι έπαιρναν χρήματα από άνεργους, υποσχόμενοι εργασία στον χώρο της εστίασης. Οι ιδιοκτήτες του γραφείου προσλάμβαναν και υπαλλήλους τηλεφωνητές για να απαντούν στα δεκάδες καθημερινά τηλεφωνήματα. Οι υπάλληλοι, μόλις αντιλαμβάνονταν τι συμβαίνει, αποχωρούσαν από την «εταιρεία» χωρίς μάλιστα να πληρωθούν. Ο ένας από τους δύο επιτήδειους έχει εντοπιστεί και αναζητείται ο δεύτερος,
ο οποίος φέρεται να έχει στήσει ανάλογο γραφείο στην Καβάλα.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Στα νόμιμα γραφεία οι άνεργοι δεν δίνουν χρήματα
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γραφείων Συμβούλων Εργασίας έχει κάνει μέχρι σήμερα πέντε καταγγελίες για παράνομα γραφεία στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγγείλει το φαινόμενο. «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλά κρούσματα. Κυκλοφορούν επιτήδειοι που βάζουν αγγελίες και ζητούν χρήματα από ανέργους. Πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι στα νόμιμα γραφεία δεν δίνουν χρήματα. Δυστυχώς το κράτος δεν μας θωρακίζει. Πρέπει να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να μην κυνηγάμε εμείς τους παράνομους», αναφέρει στη «Μ» ο Αθανάσιος Κοτταράς, πρόεδρος του συλλόγου. «Τα παράνομα γραφεία, που δεν διαθέτουν άδεια από το υπουργείο Απασχόλησης, είναι μια μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας. Δεν κάνουν τη δική μας δουλειά, δυστυχώς όμως ο κόσμος τα συγχέει και δεν μας εμπιστεύεται. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά παράνομα γραφεία», περιγράφει η Μαρία Τζελεπή, ιδιοκτήτρια νόμιμου γραφείου ευρέσεως εργασίας στον Εύοσμο.
Οι ιδιοκτήτες των νόμιμων γραφείων, που λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο, αμείβονται από τον εργοδότη και όχι από τον άνεργο που ψάχνει δουλειά. Το νόμιμο ποσοστό τους είναι 10% επί του ετήσιου μισθού του εργαζόμενου εφάπαξ, δηλαδή αν ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει εργασία με 10.000 ευρώ τον χρόνο, το γραφείο θα πάρει 1.000 ευρώ από τον εργοδότη. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες έριξαν το ποσοστό. «Κανένας εργοδότης δεν μπορεί να δώσει 10%. Έτσι παίρνουμε πλέον 150 με 250 ευρώ», λέει η κ. Τζελεπή. Καθημερινά καταφεύγουν στα γραφεία από 50 έως 80 άνεργοι ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. «Τα τηλέφωνα χτυπούν συνέχεια, αλλά έχουμε κι εμείς πτώση 30% στις συνεργασίες με τους εργοδότες. Δεν υπάρχουν δουλειές. Δεν ζητούν πια μπέιμπι σίτερ, γυναίκες να κοιτάζουν ηλικιωμένους, οικιακούς βοηθούς, όπως παλαιότερα. Οι μόνες θέσεις πλέον είναι σε ξενοδοχεία. Ενώ μειώθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση. Προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες συνεργασίες με το εξωτερικό. Αυτή την περίοδο ζητούν αρχιτέκτονες στο Ντουμπάι», σύμφωνα με την κ. Τζελεπή.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου