Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ - ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ


Κατ' ευθείαν στα βαθιά θα πέσει το νέο οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να διαπραγματευθεί όλες τις σωρευμένες εκκρεμότητες, που αποτελούν και τη «καρδιά» του Νέου Μνημονίου. Αφήνοντας κατά μέρος το φορολογικό, από τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη χρονική επιμήκυνση του Προγράμματος, θα εξαρτηθεί εν πολοίς η ένταση των απαιτούμενων περικοπών στο Δημόσιο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν οι δανειστές μας επιμείνουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 11 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο... χθες.



Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, από τα Ειδικά μισθολόγια (ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες) με πρόβλεψη μεσοσταθμικής μείωσης 12% θα πρέπει να εξοικονομείται 0,2% του ΑΕΠ ετησίως δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνει επανεξέταση του νέου βαθμολογίου σε σχέση με τις μισθολογικές ωριμάνσεις. Από τα κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 3,2 δισ ευρώ, με διακοπή προγραμμάτων και στόχευση στους πλέον ασθενέστερους.


Όσον αφορά στο προσωπικό του Δημοσίου, έχει αναληφθεί η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως 2015, για 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2012, για μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, για αύξηση της εφεδρείας κάθε χρόνο, για κατάργηση των κενών θέσεων. Από την αποκαλούμενη αναδιάρθρωση του Δημοσίου προσδοκώνται τουλάχιστον 2,1 δισ ευρώ, κυρίως από «λουκέτα» και συρρίκνωση υπηρεσιών, από την ανάθεση λειτουργιών σε ιδιώτες, από απολύσεις, από την αναδιάρθρωση της Κεντρικής Διοίκησης και των ΟΤΑ, από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.


Αίσθηση προκαλεί εν τω μεταξύ η εκτίμηση από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και σημερινό αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στο 7%, όπως επίσης ότι η «τρύπα» στο τραπεζικό σύστημα από τους ελέγχους της BLACKROCK θα φτάσει στα 30 δισ ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που αποτελεί την άλλη βασική προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου.
http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρουμελιώτης είναι πρώην ΔΝΤ και νυν τράπεζα πειραιώς. Η ίδια τράπεζα που έβγαζε καταστροφολογικές αναλύσεις παραμονή των εκλογών. Κι εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε...καθόμαστε και τους ψηφίζουμε.

Εγώ λέω να πάμε να γαμηθούμε. Δεν είμαστε άνθρωποι, είμαστε κουτάβια.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί έγινε μέχρι τώρα καμία απόλυση στο δημόσιο;