Σάββατο, Ιουνίου 30, 2012

ΈΝΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ


Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Ισλανδίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Βασικοί υποψήφιοι ο νυν πρόεδρος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα εδώ και 16 χρόνια και μια 37χρονη δημοσιογράφος, η οποία μάλιστα γέννησε πριν από λίγες ημέρες το τρίτο της παιδί. 



Εάν κερδίσει η Θόρα Αρνορσντότιρ, η χώρα θα έχει γυναικείο δίδυμο: πρόεδρος και πρωθυπουργός. Μάλιστα η πρωθυπουργός, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ είναι η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός στον κόσμο.


Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην 37χρονη με 49%, έναντι 37,5% για τον 69χρονο Γκρίμσον. Η υποψηφιότητα του τελευταίου εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς ο ίδιος δεν άνοιγε έγκαιρα τα χαρτιά του.


Πολλοί μάλιστα έχουν στραφεί στην 37χρονη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αποσύρεται από την προεδρία μετά από 16 χρόνια.


Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη των πολιτών για αυτό και αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα. 


«Σε εποχές σαν αυτή που ζούμε, η εμπειρία είναι απαραίτητη» τόνισε.


Στη χώρα πάντως υπάρχει παράδοση ηγετών που έμειναν πολλά χρόνια στην προεδρία: πριν από τον νυν πρόεδρο, η Βίγκντις Φιμπογκατότιρ διατέλεσε πρόεδρος για 16 χρόνια, από το 1980 έως το 1996, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.


Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρή λεπτομέρεια.
Ο υποψήφιος πρόεδρος είναι αυτός που οδήγησε την Ισλανδία δύο φορές σε δημοψήφισμα με το ερώτημα πληρωμή ή αθέτηση του χρέους.Και στα δύο δημοψηφίσματα επικράτησε άνετα η μη πληρωμή του χρέους.
Στη συνέχεια ο ίδιος πρόεδρος επέτρεψε πάλι με δημοψήφισμα να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το υπάρχον σύνταγμα και το νέο να συνταχθεί από τους ίδιους τους πολίτες αμεσοδημοκρατικά.

Σήμερα η Ισλανδία που διέγραψε μονομερώς το χρέος της ,με τον 69χρονο υποψήφιο πρόεδρο στο πλευρό της,παρουσιάζει ανάπτυξη 2,5% ,έχει μειωθεί η ανεργία και ανακόπηκε το κύμα μετανάστευσης .
Η ισλανδία είναι το ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν οι λαοί και πως μπορεί να είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι του λαού .
ΥΓ Η συζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμετείχε σε όλες τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή στη διάρκεια των οποίων οι συγκεντρωμένοι έραιναν τους πουλημένους σοσιαλδημοκρατες και δεξιούς με γιαούρτια και ζαρζαβατικά.