Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2012

ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι κεντρικό θέμα των βουλγαρικών ΜΜΕ σήμερα.
H δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, η ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν σαν πρώτη είδηση των ενημερωτικών εκπομπών τους τα εκλογικά αποτελέσματα.
Στα ρεπορτάζ αναφέρονται εκτενή αποσπάσματα από τις δηλώσεις του προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας», Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την ανακοίνωση των βασικών εκλογικών αποτελεσμάτων αργά το βράδυ της Κυριακής.

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη Βουλγαρία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του κ.
Σαμαρά σχετικά με την ευρωπαϊκή επιλογή του ελληνικού λαού όπως και στην έκκληση του προς όλα τα κόμματα, που είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, να συνεισφέρουν για τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης.
Η ραδιοφωνία ΒΝΡ ενημέρωσε για την ανάθεση από τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια της εντολής για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στον Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΒΝΡ (την οποία συμμερίζονται και τα περισσότερα βουλγαρικά ΜΜΕ) αναμένεται η νέα κυβέρνηση να συγκροτηθεί σε δύο-τρεις μέρες το αργότερο, επειδή «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού η Ελλάδα υστερεί ήδη πάρα πολύ με 77 μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει να κάνει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανεισμού, ώστε να μην μείνει η χώρα χωρίς λεφτά το επόμενο μήνα», σύμφωνα με το σχόλιο της ραδιοφωνίας.
Η ΒΝΡ τόνισε, επίσης, σε άλλο σημείο του εκτενούς αφιερώματος στο θέμα, ότι «τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών έγιναν δεκτά με ανακούφιση στην Ευρώπη και στον κόσμο», επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, των αρμοδίων εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Κίνας όπως και την ανακοίνωση του ΔΝΤ, ότι «θα συνεργάζεται με τη νέα ελληνική κυβέρνησης για μια νέα πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης».
Τα βουλγαρικά ΜΜΕ ενημέρωσαν επίσης για τις θετικές εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και στα διεθνή χρηματιστήρια ύστερα από τις εκλογές.
«Η Ελλάδα έθεσε την κα Μέρκελ στο πέναλτι» και «Η ποδοσφαιρική νίκη επηρέασε τη «ζυγαριά» της κάλπης» είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι, υπό τους οποίους η «Σταντάρτ» γράφει στο σημερινό φύλλο της: «Προτού η κα Μέρκελ μας διώξει από την ευρωζώνη, εμείς θα ξεπετάξουμε τη Γερμανία από το Εύρω 2012.
Αυτό φώναζε όλη η Ελλάδα την ημέρα των εκλογών για νέο κοινοβούλιο στην Κυριακή».
Στο δημοσίευμα αναφέρονται εκτιμήσεις εταιριών δημοσκοπήσεων της Ελλάδας, ότι η νίκη της εθνικής της Ελλάδας στον αγώνα με τη Ρωσία έχει επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος των ποσοστών της ΝΔ.
Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Η Ευρώπη υποχωρεί, παρά τις όποιες αντιρρήσεις» στο ολοσέλιδο αφιέρωμα της η εφημερίδα της Σόφιας γράφει, ότι «η αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος βοήθειας ύψους 130 δισ.
ευρώ, τα οποία χορήγησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι αναπόφευκτή, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό θα γίνει πιο εύκολα στην περίπτωση της εκλογικής νίκης της «Νέας Δημοκρατίας»».
«Η Ελλάδα επέλεξε το ευρώ «στο νήμα»» είναι ο κεντρικός τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος, στο οποίο η «Τρουντ» γράφει σήμερα, ότι «η «Νέα Δημοκρατία» νίκησε «τον εφιάλτη της ευρωζώνης» ΣΥΡΙΖΑ» επειδή «οι συντηρητικοί παίρνουν μπόνους 50 εδρών και θα έχουν πλειοψηφία μαζί με το ΠΑΣΟΚ».
«Οι νεοναζί πάλι μπήκαν στη Βουλή», «Τράπεζες και χρηματιστήρια όλου του κόσμου έχουν τεθεί «επί ποδός πολέμου», «Η γερμανική «Μπιλντ» προς τους Έλληνες: Δεν έχετε επιλογή» είναι οι τίτλοι της βουλγαρικής εφημερίδας για άλλα συναφή θέματα, τα οποία καλύπτουν λεπτομερώς και τα άλλα σημερινά μέσα.
«Οι Έλληνες επέλεξαν «στο νήμα» να μείνουν στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, τις οποίες παρακολούθησαν «με την ψυχή στο στόμα» και στο χείλος της καρδιακής προσβολής η Ευρώπη και όλος ο κόσμος», σχολιάζει η «Τρουντ».
«Η Ελλάδα ψηφίζει, διχασμένη μεταξύ της οργής και του φόβου», «Μεγαλώνει η πίεση στην Αθήνα να συγκροτήσει κυβέρνηση εντός 48 ωρών»,σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα «Παρί».
«Η Αθήνα καίγεται, στέλνουμε βοήθεια» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο η «24 Ώρες» ενημερώνει(μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού Τύπου) για την πρόταση της βουλγαρικής κυβέρνησης να βοηθήσει με πυροσβεστικά συνέργεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττική.
«Εκλογικό θρίλερ στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Πρέσα», στο οποίο η ανταποκριτής Αναστασία Μπαλέζντροβα γράφει, ότι «οι Έλληνες επέλεξαν την Ευρώπη απέναντι στον εφιάλτη της οικονομικής καταστροφής στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ».
«Όλος ο κόσμος περιμένει νευρικά την επιλογή των Ελλήνων» γράφει στον τίτλο της η «Νοβινάρ» που ενημερώνει στον υπότιτλο της για την έκκληση του ΟΟΣΑ «να δοθεί ευκαιρία αναδιαπραγμάτευσης στην Αθήνα».
«Δεύτερη, κρίσιμη επανάληψη των ελληνικών εκλογών» («Μόνιτορ»), «Ελλάδα χωρίς ευρώ θα είναι καταστροφή για όλους» («24 Ώρες»), «Οι απόγονοι του Οδυσσέα ψηφίζουν "στα σίγουρα"» (Τρουντ), «Από τις εκλογές στην Ελλάδα εξαρτάται αν την Ευρώπη την περιμένει «δρα(χ)αμαγέδονας» («Καπιτάλ») είναι μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι των εκτενών δημοσιευμάτων που αφιέρωσε στο θέμα ο βουλγαρικός Τύπος το Σαββατοκύριακο.
Τα δημοσιεύματα και τα αφιερώματα του βουλγαρικού Τύπου συμπεριλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από προεκλογικές εκδηλώσεις των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς