Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΟΛΑΝΤ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ «ΜΙΝΙ» ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Στη Ρώμη για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μάριο Μόντι θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ, έξι ημέρες πριν υποδεχθεί ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας για μία «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. 
Η συνάντηση έρχεται με φόντο τη συμφωνία διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωζώνη, που στρέφει προς την κατεύθυνση της Ιταλίας το βλέμμα των αγορών και τις ανησυχίες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.



Στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιουνίου θα μετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, μία εβδομάδα από την τακτική εξαμηνιαία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.


Μάριο Μόντι και Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσουν να σφυρηλατήσουν κοινή γραμμή στη συνάντηση, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να επιδιώκει στην ακόλουθη «μίνι» σύνοδο να συγκεράσει τις θέσεις του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου στο «μέτωπο» της ανάπτυξης.


Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή εμπειρία του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου που σήμερα ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και να διευρύνει τον κύκλο ξεφεύγοντας από τη μονοπώληση της πολιτικο-οικονομικής καθοδήγησης της Ευρώπης από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο.


Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ και το Σικάγο τον περασμένο μήνα, δηλώνουν ότι «θέλουν να συνεργασθούν, να διατυπώσουν κοινές προτάσεις», χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μετώπου κατά της καγκελαρίου Μέρκελ.


Και οι δύο επιδιώκουν να εστιάσουν στην εισαγωγή μέτρων ανάπτυξης στην Ευρώπη.


Ο Φρανσουά Ολάντ τάσσεται υπέρ της ανάληψης «άμεσων μέτρων», ενώ ο Μάριο Μόντι θεωρεί ότι «χωρίς ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι βιώσιμη». Και οι δύο τάσσονται υπέρ της εισαγωγής ευρωομολόγων, της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης.


Οι σημερινές γαλλο-ιταλικές συνομιλίες θα διαρκέσουν δύο ώρες (16.00-18.00 τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.


Ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο τη Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και δείπνο στο Κιρινάλιο.


Η Ιταλία βρέθηκε από την Δευτέρα εκ νέου στο στόχαστρο των αγορών, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του σχεδίου βοήθειας προς τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 2,79%, ενώ το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε ξανά το ψυχολογικό όριο του 6%, πέραν του οποίου το κρατικό χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο.


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: