Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ


Ισχυρό χτύπημα δέχθηκε η ελληνική τέχνη κατά την τελευταία δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, με μόλις 14 από τα 34 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών να βρίσκουν αγοραστές.
Το 60% των έργων τα οποία δεν πωλήθηκαν αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τα μέχρι πρότινος δεδομένα των Greek Sales. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι έμεινε στα αζήτητα η ιστορική «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» του Βολανάκη, η οποία έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στην αγορά τέχνης, με προεκτίμηση 243 με 364 χιλιάδες ευρώ.



Το έργο του Δανού Βίλχελμ Χάμερσοϊ με τίτλο «Η Ίντα διαβάζει ένα γράμμα» πουλήθηκε προς 1.721.250 ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, καθώς και ρεκόρ για οποιοδήποτε έργο Δανού σε δημοπρασία. Ο πίνακας έγινε αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ τριών ενδιαφερομένων που πλειοδοτούσαν από το τηλέφωνο, προτού να καταλήξει σε έναν διεθνή ιδιώτη συλλέκτη, έναντι ποσού που ήταν σχεδόν τρεις φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρΤέλος, στη λίστα με τα κορυφαία 10 έργα -που έβγαλε στο σφυρί ο γνωστός οίκος δημοπρασιών- συμπεριλαμβάνεται και ο πίνακας του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τίτλο «Γκρι Σαντορίνη», ο οποίος πωλήθηκε προς 142.691 ευρώ σε ιδιώτη συλλέκτη.
.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: