Κυριακή, Ιουνίου 10, 2012

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΛΕΕΙ Ο ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ


Την εκτίμηση ότι η 17η Ιουνίου θα είναι ημέρα ιστορικής νίκης για την Ελλάδα εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τον παραδοσιακό δικομματισμό ενός σάπιου πολιτικού συστήματος και στρέφεται στην Αριστερά, ενώ διαμηνύει ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από το φόβο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησή του, απαντά που θα βρει τα λεφτά και αν το βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Αυγή επισημαίνει ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από το φόβο, παρατηρώντας: 


«Ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τον παραδοσιακό δικομματισμό ενός σάπιου πολιτικού συστήματος και στρέφεται στην Αριστερά. Το μόνο που έχει απομείνει στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι η στρατηγική του φόβου: οι απειλές ότι αν έλθει στο προσκήνιο μια κυβέρνηση της Αριστεράς και αμφισβητήσει την ούτως ή άλλως αδιέξοδη πολιτική των Μνημονίων θα έλθει η συντέλεια του κόσμου. Αλλά ο κόσμος δεν τσιμπάει. 


»Πρώτα από όλα γιατί ξέρει ότι αν δώσει κι άλλη ευκαιρία στις δυνάμεις του Μνημονίου, η Δευτέρα των εκλογών θα τον βρει ακόμα πιο βαθιά χωμένο στην απελπισία και τα οικονομικά αδιέξοδα. Δεύτερον γιατί δεν θέλει να τους βλέπει, μετά από δύο χρόνια υποκρισίας και ασύστολου ψεύδους. Και τρίτον γιατί η ελπίδα είναι πιο δυνατή από το φόβο και η ελπίδα σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά».


Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση είναι: «Ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια κυβέρνηση Αριστεράς με ισχυρή λαϊκή στήριξη και νωπή εντολή».


Σχετικά με την επιδίωξη συμμαχιών και την κυβέρνηση Αριστεράς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη νίκη στις 17 Ιουνίου και σημειώνει: «Ανεξάρτητα από το εύρος μιας τέτοιας νίκης, εμείς θα επιδιώξουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς», δηλαδή να είναι το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ «κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς».


Επισημαίνει, ωστόσο: «Η προεκλογική στάση των δύο κομμάτων δεν είναι ενθαρρυντική. Συμπεριφέρονται σαν να μη συνειδητοποιούν αμφότεροι την ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Η ηγεσία του ΚΚΕ δυστυχώς επιλέγει συνειδητά να αφήσει ένα ιστορικό κόμμα για πρώτη φορά έξω από τις ιστορικής διάστασης διεργασίες λαϊκής χειραφέτησης και ειρηνικής ανατροπής, που συμβαίνουν τούτες τις μέρες στη χώρα μας και οδηγούν σε κυβέρνηση Αριστεράς για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Αυτή είναι βαριά ιστορική ευθύνη. 


»Από την άλλη η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και μάλιστα να τις κοινοποιήσει πριν τις εκλογές, γιατί ο κόσμος που την ακολουθεί έχει άλλη οργανωτική και πολιτική κουλτούρα από αυτή των οπαδών του ΚΚΕ. Θέλει να ξέρει τι ρότα χαράζει η ηγεσία. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν τι κυβέρνηση θέλουν στις 18 και να το πουν. Γιατί στις 18, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί να έχουμε κυβέρνηση οικουμενικού αχταρμά. Θα έχουμε ή κυβέρνηση Αριστεράς ή κυβέρνηση Μνημονίου. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος που την ακολουθεί λαχταρά μια κυβέρνηση Αριστεράς. Μένει να δούμε αν το συμμερίζεται και η ηγεσία».


Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «μείωση στο ελάχιστο δυνατό της σπατάλης του κρατικού μηχανισμού εξουσίας», με κατάργηση της στρατιάς των συμβούλων στα υπουργεία, των αργόμισθων και χρυσοκάνθαρων της εξουσίας στις ΔΕΚΟ, μείωση στο μισό των υπουργικών μισθών, διαφάνεια στην περιουσιακή κατάσταση όσων θα αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις. 


Επίσης, υπόσχεται ότι από την πρώτη ημέρα θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την απλή αναλογική και θα καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Επιμένει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου στο Δημόσιο, ενώ τονίζει ότι θα ακυρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens.


Στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά», ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι «η αύξηση των εσόδων θα γίνει μέσα από ένα δίκαιο, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, ώστε να ανακουφιστούν τα αδύναμα στρώματα που σήμερα σηκώνουν το μέγιστο βάρος της κρίσης. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των δαπανών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα πρώτα βήματα ανάκαμψης από την κρίση».


Όσον αφορά στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Το έργο της αλλοτρίωσης από την εξουσία και τη διαπλοκή έχει παιχτεί πολύ στην Ελλάδα και κανένας δεν έχει όρεξη να το δει ακόμη μια φορά, στην αριστερή του εκδοχή. Η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιουνίου δημιουργεί παράλληλα την ευθύνη για το πως η Αριστερά, ως πυρήνας μιας κυβερνητικής λύσης δεν θα χάσει το ηθικό και αξιακό της πλεονέκτημα.


»Υποθέτω ότι ακριβώς αυτή η αγωνία του κόσμου είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Εκείνο, όμως που διασφαλίζει τη διαφάνεια είναι ένα σύστημα κανόνων και ελέγχου που πρέπει να προωθηθεί άμεσα».


Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει όλο το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Πρόκειται περί κωμωδίας. Στην προσπάθειά του να διασωθεί από την πολιτική κατάρρευση, το ΠΑΣΟΚ πετάει από πάνω του το παρελθόν του και προσπαθεί να το φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας προσπαθούν να προσδώσουν αποκρουστικά χαρακτηριστικά στην πραγματική εικόνα που είναι η μαζική μεταστροφή της παραδοσιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά».


«Η Αριστερά συγκροτεί αυτή τη στιγμή ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες για να ανατρέψει την πολιτική των Μνημονίων. Η 17η Ιουνίου θα είναι ημέρα ιστορικής νίκης και όσοι θεωρούν ότι αυτή θα οφείλεται στην μετατόπιση κάποιου "βαθέως ΠΑΣΟΚ" πέφτουν θύματα του πανικού τους».


Βολές από το ΚΚΕ


Άμεση και έντονη ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Το ΚΚΕ ανταποκρίνεται στην ιστορική του ευθύνη σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και αυτό ακριβώς ενοχλεί και τον Αλ. Τσίπρα. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει πολλούς συνεργαζόμενους, τον Κίμωνα Κουλούρη, τη Λούκα Κατσέλη, τον Χ.Κοτσακά, τον Γ.Ραυτόπουλο και τόσους ακόμα εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους προχωράει αγκαλιά υπό τα χειροκροτήματα των αστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν».


Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ απάντησε: «Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ιστορική του ευθύνη όπως νομίζει και πράττει ανάλογα. Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν της είναι αδιάφορο ποια κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη των εκλογών, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγει να υιοθετεί με ευκολία τα επιχειρήματα των κοινών μας αντιπάλων. Ο λαός είναι εκείνος που μας κρίνει όλους».


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: