Σάββατο, Ιουνίου 02, 2012

ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ


Του Σταύρου Μηλιώνη*
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις ανακοινώσεις και παρεμβάσεις της Τ.Α. και ιδιαίτερα του Δήμου Ιλίου για το πάρκο Τρίτση. Το Πάρκο Τρίστη, το μεγαλύτερο υπερτοπικό πάρκο της Αττικής που χρόνια τώρα προσπαθεί να βρει το δρόμο του.
Επειδή όμως το άσπρο δε μπορεί να γίνεται πάντα μαύρο και ο θύτης να εμφανίζεται σε θύμα είναι ώρα να ειπωθούν και να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα μια και καλή.
Είναι ξεκάθαρο σε όποιον έχει ασχοληθεί, έστω και για λίγο, με το πάρκο, ότι η Τ.Α. και η  σταθερή ηγεσία εδώ και 30 χρόνια του Δήμου Ιλίου είναι η κυρίως υπεύθυνη για την  κακοδαιμονία του πάρκου.

Θυμίζω ότι ο πρώτος πρόεδρος του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου είναι ο επί χρόνια Δήμαρχος Ιλίου Βασίλη Κουκουβίνος. Επόμενος πρόεδρος ο πρ.Δήμαρχος Αγ.Αναργύρων κ.Τρίγκας.
Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι πριν δύο χρόνια, την απόλυτη πλειοψηφία, άρα και διαχείριση του πάρκου την είχε η Τ.Α. στο Δ.Σ του πάρκου. Όλα αυτά τα χρόνια οι Δήμοι και κυρίως του Ιλίου εκμεταλλεύονταν με όλη τη σημασία της λέξης το Πάρκο, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.¨Εκαναν όλες τις εκδηλώσεις τους- κυρίως πανηγύρια εθνοτοπικών συλλόγων και φιέστες - όλο το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο στο πάρκο, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό, όχι μόνο οικονομικά αλλά ούτε καν σαν αντισταθμιστικό όφελος ( σε καθαριότητα, φύλαξη, υποδομές).
Παράλληλα οι Διοικήσεις των Δημάρχων στο πάρκο, είχαν φροντίσει ο Οργανισμός , να στερείται βασικών χαρακτηριστικών κάθε εταιρείας και οργανισμού. Δεν κατέθεταν φορολογικές δηλώσεις, δεν διατηρούσαν βιβλία, δεν είχαν καν μπλοκ αποδείξεων τον περισσότερο καιρό .Ένας οργανισμός ξέφραγο αμπέλι  που ο καθένας μπορούσε να στήσει το μαγαζάκι του και να κάνει ότι θέλει.
Χρέος Νερού
Τότε ήταν που σωρεύθηκε και το χρέος του νερού του πάρκου. Σήμερα το πάρκο φαίνεται να  χρωστά 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, λόγω του ότι τότε γέμισαν οι λίμνες του πάρκου με νερό της ΕΥΔΑΠ( ενάντια σε κάθε οικολογικής και περιβαλλοντική λογική).
Το χρέος αυτό κρύφτηκε κάτω από το χαλί…και εν μέσω κρίσης το επανέφερε η ΕΥΔΑΠ πριν λίγους μήνες ιδιαίτερα επιθετικά, κόβοντας το νερό στο πάρκο, ενώ είχε χρόνια( από το 2007 ) να ενημερώσει για το χρέος, προκαλώντας μεγάλα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της κίνησης αυτή τη χρονική στιγμή.
Εμπορικά καταστήματα
Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ οι διοικήσει ς των Δημάρχων,  ενοικίασαν όλα τα εμπορικά κτίσματα του πάρκου σε ένα μόνο επιχειρηματία, χωρίς να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για το πάρκο και το κυριότερο χωρίς να ελέγξουν την ικανότητα του επιχειρηματία να ανταπεξέλθει σε όλα όσα υπόσχονταν, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι ξέρουμε.
Ο επιχειρηματίας δεν ανταποκρινόταν στο ενοίκιο του και παράτησε όλα τα κτήρια πλην της κεντρικής καφετέριας  με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν και να καταστραφούν, στη σημερινή γνωστή  μορφή τους.
Τα κτήρια τα επανέκτησε με μεγάλη προσπάθεια η νέα διοίκηση του οργανισμού και κατόπιν συμφωνίας το 2010.
Η απαξίωση των κτηρίων δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητή επιλογή, αυτό προκύπτει από τη συνεχή άρνηση, των εκπροσώπων του Δήμου Ιλίου στο φορέα, στην προσπάθεια προκήρυξης των κατεστημένων καταστημάτων, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του πάρκου που είχε εκπονηθεί από τον καθηγητή κ.Παπαγιάννη και ουδέποτε εφαρμοσθεί.  Μάλιστα σε συνεδρίαση του φορέα πριν από 9 μήνες ο εκπρόσωπος του Ιλίου απείλησε ότι σε περίπτωση προκήρυξης και ανάθεσης  ο Δήμος δε θα αδειοδοτήσει τα εν λόγω καταστήματα, αρνούμενος στην ουσία την αξιοποίηση των ρημαγμένων μαγαζιών και  στερώντας έσοδα από το πάρκο.
Η διοίκηση προχώρησε στην προκήρυξη, δεν ολοκληρώθηκε όμως ποτέ η διαδικασία λόγω της συγχώνευσης του οργανισμού διοίκησης και διαχείρισης του πάρκου με τους φορείς του Κηφισού και του Ελαιώνα και της δυσλειτουργίας και παράλυσης που μετά παρατηρήθηκε με σαφή ευθύνη του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ.Παπακωνσταντίνου.
Παρόλα αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, αξιοποιήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν 3 χώροι μέσα στο πάρκο.
Έργα Υποδομών του Πάρκου
Ένα από το μεγαλύτερα προβλήματα του πάρκου ήταν η κατάσταση των λιμνών του.Τα στάσιμα νερά εξέπεμπαν μία δυσάρεστη οσμή και εγκυμονούσαν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Το 2009 και έπειτα από πιέσεις στο τότε Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ.Σουφλιά, από πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λ.π , το υπουργείο δεσμεύθηκε να συγχρηματοδοτήσει με το Ίδρυμα Λάτση, ένα μεγάλο έργο ανακύκλωσης του νερού και παράλληλα , άρδευσης και πυροπροστασίας.Το έργο πέρασε από πολλές φάσεις και κινδύνευσε να ακυρωθεί αμέτρητες φορές.Λόγω της επιμονής της νέας διοίκησης του πάρκου καθώς και την αποφασιστικότητα της νέας υπουργού περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη αλλά και τη σταθερή και υπεύθυνη στάση του ιδρύματος Λάτση, το έργο ξεκόλλησε και άρχισε η κατασκευή του το 2011. Τον Οκτώβριο του 2011 το έργο είχε ολοκληρωθεί κατά το 95%  ενώ έμενε μία διασύνδεση του σταθμού ανακύκλωσης με τη ΔΕΗ, κάτι που ατυχώς δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη, που είχε αναθέσει πριν το 2009 ο ΑΣΔΑ, και έπρεπε να καλυφθεί και να προβλεφθεί.Τη λύση έδωσε το ίδρυμα Λάτση που προσφέρθηκε να ολοκληρώσει το έργο διαπραγματευόμενο απευθείας το κόστος με τον εργολάβο και καλύπτοντας το.Σε αυτό το σημείο, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ιλίου προσπάθησε να «μπλοκάρει» το έργο, στέλνοντας επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Παπακωνσταντίνου, ζητώντας του να σταματήσει στην ουσία το έργο γιατί η τεχνική του υπηρεσία μπορούσε να το κάνει φθηνότερα, κάτι που από πουθενά δεν προέκυπτε.Την δική μου απάντηση μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.
Το θετικό είναι ότι το έργο τελικά προχώρησε και ολοκληρώθηκε, σήμερα λειτουργεί κανονικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στις λίμνες σε πείσμα όσων δεν ήθελαν  να δουν ποτέ αυτό το έργο να ολοκληρώνεται.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Πάρκο
Το 2010 με την αλλαγή της Δίοικησης στο πάρκο και την τοποθέτηση του Καθ.κ.Κώστα Σερράου σαν πρόεδρος του οργανισμού και εμένα σαν αναπληρωτή του αρχικά και προέδρου αργότερα, ξεκινήσαμε εν μέσω οικονομικής κρίσης , μία προσπάθεια συμμαζέματος αρχικά και  αναγέννησης στη συνέχεια του πάρκου. Καλέσαμε όποιον μπορούσε να συνεισφέρει και να βοηθήσει. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία ήρθαν και θέλησαν να βοηθήσουν. Σήμερα στο πάρκο λειτουργεί  ένα Δίκτυο Εθελοντών, το οποίο σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνει δράσεις καθαρισμού, συντήρησης και περιποίησης στο πάρκο. Εκατοντάδες κόσμου έχουν συμμετάσχει , τόνοι σκουπιδιών έχουν συλλέγει, εκατοντάδες δένδρα φυτευθεί και φροντίζονται καθημερινά.Δυστυχώς τους Δήμους δεν τους είδαμε ποτέ να συμμετέχουν και να βοηθούν την προσπάθεια μας, ο μόνος  που έχει συμμετάσχει και ενισχύσει την προσπάθεια, όχι όσο θα μπορούσε είναι αλήθεια, είναι ο ΑΣΔΑ.
Σταθερή παρουσία στο πάρκο έχει η Ορνιθολογική εταρεία η οποία παρέχει προγράμματα  υψήλου επιπέδου, περιβαλλοντικής ενημέρωσης, οι Φίλοι του πάρκου, οι οποίοι άκοπα προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, το ΚΕΑΝ, το οποίο υποστηρίζει και συντονίζει τις δραστηριότητες του Δικτύου Εθελοντών και το οποίο υποστήριξε και υποστηρίζει εθελοντικά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του πάρκου( site, applications κ.λ.π.) και η οργάνωση ΓΗ ,οι οποίοι κάνουν καταπληκτική δουλειά στο Πύργο Βασιλίσσης και συνεργάζονται αρμονικά και δημιουργικά με το Πάρκο, συνεισφέροντας σημαντικά στο πάρκο τόσο σε τεχνογνωσία, όσο και οικονομικά δεδομένου ότι έχουν ενοικιάσει χώρους εντός του natura shop και ανταποκρίνονται συνεπέστατα σε όλες τις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα έχουν ζωντανέψει το χώρο.Η ΕΔΡΑ επίσης υλοποίει προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Αυτές είναι οι ΜΚΟ του Πάρκου, οι οποίες έχουν φροντίσει ώστε το πάρκο να έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και με μεγάλες Διεθνείς οργανώσεις.
Οι οργανώσεις επίσης έχουν φροντίσει να στελεχωθεί με προσωπικό το πάρκο, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας  του Υπουργείου Εργασίας,που έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει.
Αυτός είναι ο ρόλος των ΜΚΟ στο πάρκο….
ΔΕΗ
Το πάρκο τα τελευταία χρόνια λόγο της κακοδίοικησης και κακοδαχείρισης των τελευταίων ετών δεν ήταν ικανό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά ούτε και να διεκδικήσει τα χρωστούμενα σε αυτό. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι το 2010 όταν και ανέλαβα μαζί με τον κ.Σερράο, δεν μπορούσαμε να έχουμε ούτε φορολογική, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα, οι μισθοί των εργαζομένων δεν μπορούσαν να καλυφθούν και τα ωφελούμενα στον οργανισμό από τους κακοπληρωτές( καθ ορισμό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων)  συνεργατών του πάρκου δεν μπορούσαν να διεκδικηθούν διότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες φορολογικές και δικαστικές ενέργειες.
Σε αυτό το τοπίο το χρέος του πάρκου άγγιζε το 1 εκατομμύριο.Με το νοικοκύρεμα και το συμμάζεμα που καταφέραμε, επιτύχαμε μέσα σε 2 χρόνια να ρυθμίσουμε ,όλες τις οφειλές, και να μηδενίσουμε το χρέος στο τέλος του 2011.Όλα αυτά αναβαθμίζοντας ποιοτικά το πάρκο, με διάφορα φεστιβάλ και γιορτές :Συμπόσιο γλυπτικής, οικοκατασκευές και γιορτές, Φιλοξενία Κιβωτού, Αφιέρωμα στον Α.Τρίτση με τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ και πολλά άλλα.
Μέσα σε όλα τα χρέη υπήρχε και αυτό της ΔΕΗ. Το χρέος ρυθμίστηκε και το πάρκο κάθε τρίμηνο ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του.Τους τελευταίους μήνες το χρέος πάλι μεγάλωσε αλλά και πάλι την λύση έχει δώσει η κεντρική διοίκηση και το πράσινο ταμείο, το οποίο έχει αποφασίσει να καλύψει το σύνολο της οφειλής. Παρόλα αυτά κάποιοι ακόμα και σήμερα σπεκουλάρουν  πάνω σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουν στο διάστημα μέχρι την εκταμίευση του πόσου και οριστική αποπληρωμή, να προλάβει η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για άλλη μία φορά.
Η κατάσταση σήμερα
Από το Νοέμβριο του 2011, ο οργανισμός Διοίκησης  και διαχείρισης του πάρκου συγχωνεύτηκε με το Φορέα του Ελαιώνα ( ανύπαρκτος στην ουσία) και αυτόν του Κηφισού δημιουργώντας το νέο Μητροπολιτικό Φορέα Διαχείρισης και ανάπλασης προστατευόμενων περιοχών της Αττικής .Ένα μόρφωμα που έγινε στο πόδι κατόπιν των πιέσεων  της τρόικας για συγχωνεύσεις .
Συστήθηκε ένα προσωρινό Δ.Σ. με πρόεδρο τον Γεν.γραμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον κ.Λιακόπουλο, το οποίο θα είχε σα σκοπό να ολοκληρώσει την συγχώνευση.
Αυτό το διάστημα το πάρκο παραδόθηκε και στην ουσία ανέστειλε βασικές λειτουργίες του.
Όλο αυτό το διάστημα δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν βασικές πολιτικές για το πάρκο που θα είχαν σαν συνέπεια την ενίσχυση των οικονομικών του και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών του, με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χαρακτήρα του και στην ελεύθερη σε όλους πρόσβαση.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι ακυρώθηκαν:
-Οι προκηρύξεις για τα κατεστραμμένα καταστήματα
- Ακυρώθηκε χορηγία για ποδήλατα και ποδηλατοδρεζίνες στο πάρκο και λειτουργία σταθμού ποδηλάτου κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πάρκων.
- Ακυρώθηκε η παρουσίαση και λειτουργία του προσφάτως ανακαινισμένου χώρου στο πάρκο που φιλοξενεί το εικαστικό έργο: ««Κιβωτός, Παλιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες»  που βραβεύθηκε στην 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στη Μπιενάλε της Βενετίας.
- Ακυρώθηκε το πρόγραμμα "Ιασίων" για την Αστική γεωργία που είχαμε ανακοινώσει τον Οκτώβρη του 2011, με διεθνή απήχηση και ενδιαφέρον.
Το Πάρκο βρίσκεται είναι αλήθεια σε κρίσιμη καμπή και πρέπει όλοι να δουλέψουμε γι αυτό, μιλώντας όμως ειλικρινά και όχι παίζοντας παιχνίδια μικροπολιτικής.
Το Πάρκο το απέδειξε, μπορεί να σταθεί , μόνο του στα πόδια του  και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, ένα πάρκο το οποίο δεν θα επιβαρύνει τον  Έλληνα φορολογούμενο, ένα πάρκο που θα είναι δημόσιο, ανοιχτό αλλά θα έχει χαρακτήρα, ταυτότητα και ζωή.
Όσοι πραγματικά νοιάζονται και αγωνιούν γι αυτό πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε γι αυτό και πως θα το επιτύχουμε.Καθαρά όμως  ποια χωρίς κρυφά χαρτιά και ατζέντες.
 Το Πάρκο μπορεί!!!
*Ο Σταύρος Μηλιώνης από τον Μάιο του 2011 είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης". Το εν λόγω κείμενο έχει αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο.
http://stavrosmilionis.blogspot.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: