Τρίτη, Ιουνίου 19, 2012

BLOOMBERG: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ


Κάλεσμα προς το Βερολίνο να αξιοποιήσει τις ελληνικές εκλογές προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη πραγματοποιεί το πρακτορείο Bloomberg, συμβουλεύοντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να λάβει αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της Ελλάδας και της ευρωζώνης, παρά το πολιτικό κόστος, και να εξηγήσει στους γερμανούς πολίτες τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η χώρα τους λόγω του εύθραυστου κοινού νομίσματος.



«Τώρα που οι έλληνες ψηφοφόροι έχουν κάνει το σωστό, είναι η σειρά της Άνγκελα Μέρκελ να πει στο γερμανικό εκλογικό σώμα λίγες [...] αλήθειες για το ευρώ


»Η νίκη των κομμάτων που είναι υπέρ του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα προσφέρει [μία] ενθαρρυντική απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να απορρίψουν παρήγορες αυταπάτες – σαν την ιδέα του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αθετήσει τους όρους του προγράμματος και να παραμείνει στο ευρώ – αρκεί οι πολιτικοί να πάρουν ξεκάθαρη στάση ώστε να εξηγήσουν την πραγματικότητα, με όλα της τα κακά.


»Οι εκλογές δεν κέρδισαν περισσότερο χώρο για την Ελλάδα προκειμένου να αναπνεύσει. Η νίκη [...] της Νέας Δημοκρατίας δεν θα διορθώσει τα ελαττώματα του ευρώ, ούτε θα κάνει ρεαλιστικότερο [το ενδεχόμενο] επιστροφής της Ελλάδας από την ύφεση, εάν το γράμμα και το χρονοδιάγραμμα του πακέτου λιτότητας παραμείνουν απαράλλαχτα.


»Έστω, κάτι δυνητικά σημαντικό έχει αλλάξει. Θα είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε απόφαση για πτώχευση της Ελλάδας και εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ληφθεί μονάχα από δύστροπους έλληνες, αλλά επίσης από πιστωτές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, που αρνούνται να κάνουν το πρόγραμμα εφικτό.


»Επομένως, εάν η [καγκελάριος] Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επιθυμούν να διατηρήσουν την ευρωζώνη, πρέπει να λάβουν αποφάσεις στις οποίες έχουν αντισταθεί. και για τις οποίες θα πληρώσουν στην κάλπη».


Πιο πολλά χρήματα


«Η Ελλάδα πλέον θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα [...], εάν η νέα κυβέρνηση είναι να διαρκέσει για περισσότερο από λίγους μήνες. Οι ατελέσφορες εκλογές [του Μαΐου] κόστισαν στην Ελλάδα χρόνο από το πρόγραμμα λιτότητας, και όταν μιλάμε για διασώσεις, ο χρόνος είναι χρήμα. Η οικονομία πάγωσε καθώς οι τράπεζες [έχαναν] καταθέσεις και οι ψηφοφόροι παρακρατούσαν πληρωμές, φοβούμενοι μία επιστροφή στη δραχμή.


»[Βεβαίως], η Ελλάδα παραμένει το μικρότερο πρόβλημα της ευρωζώνης, αλλά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να αλλάξει ευρύτερα πορεία. Για να κάνει το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας βιώσιμο, η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί να συμφωνήσει σε κάποια μορφή κοινοτικοποίησης του χρέους και ένα μεγαλύτερο «τείχος προστασίας».


»Η κ. Μέρκελ μπορεί να μειώσει το πολιτικό κόστος που ενέχει αυτή η αλλαγή στρατηγικής αρχίζοντας να λεει ολόκληρη την αλήθεια στους ψηφοφόρους της , αντί για τη συνηθισμένη παραβολή περί ακόλαστων [Νότιων] και αυτοθυσιαζόμενων Γερμανών.


»[Άλλωστε], η Γερμανία έχει επίσης διασωθεί από Ευρωπαίους φορολογούμενους, [συνεπώς], η κ. Μέρκελ πρέπει να παραδεχτεί πως η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που παρενέβησαν τους δημοσιονομικούς κανόνες του ευρώ, βεβαιώνοντας ότι και άλλοι θα τους έσπαγαν. Πρέπει να πει πως το κόστος δανεισμού της Γερμανίας έχει κερδίσει από την κρίση, καθώς [όταν] οι επενδυτές εγκατέλειπαν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, βρήκαν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια.


Γερμανικό συμφέρον


«Τέλος, η κ, Μέρκελ πρέπει να εξηγήσει ότι το ευρώ βοήθησε τη Γερμανία να αυξήσει τις εξαγωγές της, εν μέρει λόγω των ελλήνων, των ιταλών και των ισπανών που δανείζονταν για να αγοράσουν γερμανικά αγαθά. Οι γερμανοί εξαγωγείς κέρδισαν χρήματα πουλώντας στους ακόλαστους [Νότιους], οι γερμανικές τράπεζες κέρδισαν χρήματα χρηματοδοτώντας αυτές τις πωλήσεις, και οι γερμανοί εργάτες βρήκαν δουλειές που διαφορετικά δεν θα είχαν.


»Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να αφαιρέσει από τα επιτεύγματα της Γερμανίας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που μείωσαν τους σχετικούς μισθούς και έκαναν το έθνος ξανά ανταγωνιστικό – μέτρα που χώρες όπως η Ελλάδα αρνήθηκαν να περάσουν τότε.


»Όμως οι γερμανοί πρέπει να ακούσουν για την μία και την άλλη πλευρά του ευρώ. Διαφορετικά, μπορεί άθελά τους να καταστρέψουν τα κέρδη που τους έσωσε το ευρώ και να αποδυναμώσουν το πολιτικό ύφασμα της ΕΕ, που η Γερμανία πάνω από κάθε άλλον δημιούργησε».
Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: