Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ESM ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Σε συμφωνία επί μέτρων οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη κατέληξαν την Πέμπτη η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα από το γερμανικό Κοινοβούλιο του μόνιμου μηχανικού ευρω-στήριξης (ESM) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.



Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε κατόπιν συνομιλιών που είχε με κομματικά στελέχη ότι η συμφωνία είναι «ένα καλό σημάδι για την Ευρώπη», αν και επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.


Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους Πράσινους. 


Δήλωσε παράλληλα πως συμφώνησαν να πιέσουν για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην ΕΕ -αν είναι απαραίτητο έστω και μόνο μεταξύ των κρατών-μελών που θα σχηματίσουν ένα «συνασπισμό των προθύμων».


Η Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να έχει στις 29 Ιουνίου στο Κοινοβούλιο την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να επικυρωθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ώστε να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, καθώς και το Σύμφωνο για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: