Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

SPIEGEL: «ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»


Με τίτλο «Νέα κυβέρνηση, αλλά όχι νέα αρχή στην Αθήνα», το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του περιγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και συγκρίνει τον Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου.



«Η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση, που δίνει τέλος στην αβεβαιότητα εβδομάδων. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας ορκίστηκε πρωθυπουργός αλλά θα μπορούσε να είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές του Μαΐου», γράφει χαρακτηριστικά ο Ντάβιντ Μπόκινγκ. 


«Η ελληνική γραφειοκρατία δεν έχει πολύ καλή φήμη, ούτε οι Ελληνες πολιτικοί θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοί. Η επιτυχία (όμως) σηματοδοτεί το τέλος της ανασφάλειας που βίωνε η χώρα και η υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι ηγέτες φοβούνταν ότι θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, διογκώνοντας την κρίση και αναγκάζοντας την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Για τώρα τουλάχιστον, ο κίνδυνος φαίνεται να πέρασε», συνεχίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος. 


Όμως όπως παρατηρεί δεν υπάρχει τίποτα νέο στην ελληνική πολιτική σκηνή μια και «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούν τη χώρα εδώ και 37 χρόνια περίπου, με πολλούς ψηφοφόρους να τους επιρρίπτουν ευθύνες για την τωρινό χάος». 


Οσο για τον νέο πρωθυπουργό που «καλείται να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι η κυβέρνησή του δεν είναι μόνο μια νέα εκδοχή του παλιού συστήματος», το Spiegel λέει ότι ο Σαμαράς είναι «μέρος του παλιού οικοδομήματος όπως ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο τους μοιράζονταν μάλιστα το ίδιο δωμάτιο όσο ήταν φοιτητές. Πέρα από αυτό ο Σαμαράς δεν ήταν τόσο συνεπής σχετικά με τα μέτρα λιτότητας. Ενώ αρχικά είχε ταχθεί εναντίον, στο τέλος κατέληξε να συμφωνεί με την επιβολή τους». 


Σχετικά πάντως με τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης το γερμανικό περιοδικό φαίνεται να συμφωνεί με την επιλογή του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανου στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον οποίο χαρακτηρίζει «ανεξάρτητο» που δεν έχει σχέση με «ευνοιοκρατία» και ο οποίος «θα αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα υπουργεία της κυβέρνησης».
Δανάη Δασοπούλου
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: