Το ποσό των 40 δισ. ευρώ -σε πρώτη φάση- θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να σωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε εκτάκτως. Εντός της ημέρας πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Ισπανίας με τη Μαδρίτη, αλλά και την Κομισιόν να τηρούν σιγή ιχθύος.
Στη μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι οι «έλεγχοι αντοχής» που πραγματοποίησε δεν περιλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι έως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του.
Το απόγευμα (17:00) πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Προς το παρόν, πάντως, η Μαδρίτη διαψεύδει τις πληροφορίες ότι θα προσφύγει στο μηχανισμό, ενώ και η Κομισιόν δηλώνει άγνοια.
«Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου» υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΕ.
Αλλες πηγές που επικαλείται ο Guardian σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταρτιστεί το σχέδιο για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισπανίας, ένα σχέδιο που θα θυμίζει «μίνι Μνημόνιο», χωρίς τους επαχθείς όρους που συνοδεύουν τα αντίστοιχα πακέτα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει πρώτα να υποβληθεί το αίτημα από την ισπανική κυβέρνηση. Πάντως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία είχε πει ότι μόλις γίνουν γνωστές οι μελέτες του ΔΝΤ, «η κυβέρνηση θα κάνει τις ανακοινώσεις της».
«Πυρετός» δηλώσεων
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση για την άμεση εξεύρεση λύσης στην ισπανική τραπεζική κρίση.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό DeutschlandradioKultur, ο Γιούνκερ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση».
Παράλληλα επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μαδρίτης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten επανέλαβε πως είναι θέμα της Ισπανίας να αποφασίσει αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου