Τρίτη, Ιουλίου 10, 2012

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 90 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!


Έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια και 90 ημέρες απεργία πείνας, ο 25χρονος Mahmoud Sarsak που ήταν φυλακισμένος στο Ισραήλ, μπορεί πλέον να δει τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία, καθώς αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα του τη Γάζα. 



Ο Mahmoud Sarsak, ήταν ποδοσφαιριστής της Εθνικής της Παλαιστίνης, όταν τον Ιούλιο του 2009 σε ταξίδι του για ποδοσφαιρικό αγώνα στο δρόμο για τη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι είναι μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ και ότι είχε τοποθετήσει βόμβα που εξερράγη, τραυματίζοντας ισραηλινό στρατιώτη. Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν μάλλον ανεπαρκή, επί τρία χρόνια δεν προσήχθη σε δίκη και ο Sarsak παρέμενε προφυλακισμένος.





Ο ποδοσφαιριστής, μην έχοντας άλλο τρόπο να αποκτήσει την ελευθερία του, εναπόθεσε τις τελευταίες του ελπίδες στην απεργία πείνας, την οποία και ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Οι γιατροί που τον εξέτασαν τον Ιούνιο σήμαναν «συναγερμό» για την κατάσταση της υγείας του, καθώς γνωμοδότησαν ότι υπέφερε από περιοδικές λιποθυμίες,  εμφάνιζε διαλείψεις μνήμης και επικίνδυνες παλμικές διαταραχές. Έτσι, τον Ιούνιο και έπειτα από 90 ημέρες απεργίας πείνας, ο Mahmoud Sarsak έλαβε διαβεβαιώσεις για την απελευθέρωσή του.  Ο ποδοσφαιριστής έφτασε στην πατρίδα του, Γάζα, όπου και τον υποδέχθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ζητωκραυγάζοντας. Αν και έχει χάσει σχεδόν το μισό από το φυσιολογικό του βάρους, ήταν σε θέση να περπατήσει, φίλησε τους γονείς και τα αδέλφια του, και στη συνέχεια μπήκε σε ασθενοφόρο για να υποβληθεί σε εκ νέου ιατρικές εξετάσεις.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Είναι, πάραυτα, η πρώτη φορά  που η διεθνής υποστήριξη αποκτά τέτοιες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ο πρόεδρος της FIFA, ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ισραήλ να επέμβει άμεσα, ενώ ο πρώην παίκτης της Manchester United, Eric Cantona, ο Βρετανός σκηνοθέτης, Ken Loach, αλλά και άλλα γνωστά πρόσωπα υπέγραψαν αίτηση που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του ποδοσφαιριστή.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: