Τρίτη, Ιουλίου 24, 2012

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ


Στενό είναι το... πρέσινγκ των ελεγκτών στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πριν καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα η Τρόικα. Λίγο πριν φτάσει το τεχνικό κλιμάκιο για να προετοιμάσει το έδαφος στον Πολ Τόμσεν και στην... παρέα του, τα στελέχη της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα έδωσαν το παρών στις συσκέψεις που έγιναν στην οδό Νίκης για το «πακέτο» των 11,5 δισ ευρώ, ενώ είχαν και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα.



Αυτό και μόνο δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει της διαπραγμάτευσης και είναι ενδεικτικό ότι πριν γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Πέμπτη για να οριστικοποιηθούν οι περικοπές της επόμενης διετίας, θα προηγηθεί η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικα, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις τους και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.


Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το «πακέτο» θα έχει κλείσει το αργότερο έως το απόγευμα της Τετάρτης, συμπληρώνοντας όμως ότι η προσέγγιση στις προτάσεις που κατατίθενται είναι εξαιρετικά προσεκτική. Στο τραπέζι δεν έχουν πέσει μόνο οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, του ΓΛΚ και των υπόλοιπων υπουργείων, αλλά και προτάσεις που είχε διατυπώσει το ΔΝΤ σε προηγούμενες Εκθέσεις του. Κεντρικός στόχος είναι, δε, να μη γίνουν οριζόντιες περικοπές- όπως γινόταν έως τώρα- αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμός δαπανών, κυρίως στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων και της Υγείας.


Γιώργος Παππούς
http://www.iefimerida.gr
ΠΡΕΖΑ TV
24-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: