Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

ΠΕΡΟΥ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΧΑΜΑΡΚΑ• ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Αλλος ένας διαδηλωτής, ο πέμπτος, έχασε τη ζωή του στο Περού μετά τις διήμερες συγκρούσεις με την αστυνομία με αφορμή το σχέδιο κατασκευής ενός ορυχείου χρυσού που έχει προτείνει ο αμερικανικός όμιλος Newmont.
Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα υποστηρίζει ότι με τη λειτουργία του ορυχείου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα για την περιοχή Καχαμάρκα, στα βόρεια της χώρας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κάνει καμία δήλωση για τις ταραχές, μολονότι οι υπουργοί της κυβέρνησής του απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν την αστυνομία να δείξει αυτοσυγκράτηση.
Οι συγκρούσεις —οι πρώτες που σημειώνονται μετά από οκτώ μήνες διαμαρτυριών για τα σχέδια της κυβέρνησης— αναμένεται ότι θα εντείνουν τις πιέσεις για αντικατάσταση του πρωθυπουργού Όσκαρ Βαλδές.
Συνήθως οι ανασχηματισμοί της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας γίνονται γύρω στις 28 Ιουλίου, στην επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.
Στο μεταξύ, ο Μάρκο Αράνα, αριστερός πρώην ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει κινητοποιηθεί για να σταματήσει η κατασκευή του ορυχείου, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα αφού η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται αστυνομικοί να τον χτυπούν ενώ βρίσκεται υπό κράτηση.
Πιστεύεται γενικά ότι ο Αράνα έχει προεδρικές φιλοδοξίες.
Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι ο Ουμάλα παρεξέκλινε προς τα δεξιά αφότου ανέλαβε καθήκοντα και ότι θέτει πλέον τα συμφέροντα των διεθνών εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων πάνω από αυτά των φτωχών χωριών.
Οι πολέμιοι της επένδυσης της Newmont ισχυρίζονται ότι το ορυχείο θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς να ωφελήσει σημαντικά την τοπική οικονομία.
Φ.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
5-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: