Σάββατο, Ιουλίου 21, 2012

ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ


Δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων και δραστική μείωση των επιχορηγήσεων στους δήμους περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση περισσοτέρων από 600 εκ. ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να συμπληρωθούν τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται προτάσεις, αρκετές εκ των οποίων περιλαμβάνονται και στη μελέτη του ΚΕΠΕ, για περαιτέρω περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν μειωθεί σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ κατά 55% από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι δήμοι θα λάβουν από τους ΚΑΠ φέτος 2,4 δισ. ευρώ, όταν το 2009 ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ξεπερνούσε τα 5,5 δισ. ευρώ.
Βασικό μέτρο, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, αφορά την υλοποίηση ενός δεύτερου κύματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων. Με τον Καλλικράτη, οι δημοτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν από 1.600 σε λιγότερες από 700 σε όλους τους ΟΤΑ.
Με το δεύτερο κύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιωχθεί να μειωθούν σε λιγότερες από 400, ενώ αναμένεται να επιβληθεί νέα μείωση στους υψηλόμισθους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων στη βάση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο κατάργησης και συγχώνευσης πολιτιστικών κέντρων καθώς και μείωση των επιχορηγήσεων.
Αναλυτικά στα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους ΟΤΑ τη διετία περιλαμβάνονται:
Μείωση των επιδοτήσεων προς τα συλλογικά όργανα και τις εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΕΕΤΑΑ, ΙΤΑ κ.τ.λ.) όπου με τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στους δήμους υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ συνολικά.
Δραστικός περιορισμός των συμβούλων δημάρχων και αντιδημάρχων (50 εκ. ευρώ).
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων με παράλληλες περικοπές σε υψηλόμισθους υπαλλήλους (100-200 εκ. ευρώ).
Εξοικονόμηση
Συνολικά υπολογίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να αποδώσει μέχρι και 800 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Ευ. Στυλιανίδης έχει θέσει υπόψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών την πρόταση για περικοπές που έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των παραβόλων που καταβάλλουν οι μετανάστες (50-70 εκατ. ευρώ), τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια που λαμβάνουν οι ΟΤΑ, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, καθώς και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης σε όσους δημότες απαλλοτριώνονται οικόπεδα που έχουν στην κατοχή τους.
Τέλη
«Φέσια» 2,4 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε η δραματική κατάσταση των οικονομικών στους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν δημοτικά τέλη από πολίτες και επιχειρήσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που επιτείνει το οικονομικό αδιέξοδο στους δήμους και αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο απολύσεων.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: