Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

ΚΙΝΑ: ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΜΒΛΩΣΗ


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα λιτότητας με στόχο τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 18% σε 21% και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζητώντας νέες θυσίες από τους Ισπανούς.



Επειτα από την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ιστορικής λιτότητας για το 2012, η Ισπανία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της εφαρμόζοντας επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι ενώπιον της ισπανικής Βουλής, αφού απέσπασε από τις Βρυξέλλες την επιμήκυνση μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Συνολικά, και με τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνουν περικοπές και νέους φόρους, η Μαδρίτη σκοπεύει να εξοικονομήσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δυόμισυ ετών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ισπανού πρωθυπουργού.


"Εφαρμόζω έκτακτα μέτρα που απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις", δήλωσε ο Μαριάνο ραχόι, υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία εισήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο σε νέα ύφεση, δύο χρόνια μετά την έξοδό της από αυτήν, με προβλέψεις για μείωση κατά του 1,7% του ΑΕΠ για το 2012. Για το 2013, το ΑΕΠ θα παραμείνει με αρνητικό πρόσημο "και πιο κοντά στο 0%", πρόσθεσε. "Δεν θα είναι μία στείρα θυσία και κανείς δεν φαντάζεται ότι θα απαρνηθούμε τις φιλοδοξίες μας για την Ισπανία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα για όλους, είναι επώδυνη η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων, αλλά πρέπει να το κάνουμε", πρόσθεσε Βασικό μέτρο στο νέο πακέτο λιτότητας είναι η αύξηση του ΦΠΑ, μέτρο που η κυβέρνηση αρνείτο να λάβει παρά τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Ο μειωμένος για ορισμένα προϊόντα ΦΠΑ θα αυξηθεί επίσης από 8% σε 10%, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός, ενώ θα διατηρηθεί στο 4% για τα είδη πρώτης ανάγκης. Ο Μαριάνο Ραχόι εξήγγειλε επίσης μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων και τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων.


Προβλέπεται επίσης η περικοπή ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών αξιωματούχων.
"Δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών της οικονομίας", το δεύτερο μέρος του έκτακτου επιδόματος δεν θα καταβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς αξιωματούχους το 2012, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους , μειώνοντας τη βάση υπολογισμού στο 50% , έναντι του ισχύοντος 60%. Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το κράτος.
Οι όροι αυτοί ετέθησαν από τις Βρυξέλλες στη Μαδρίτη με αντάλλαγμα την επιμήκυνση μέχρι το 2014 του χρόνου περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% του ΑΕΠ για το 2012, στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% το 2014.


Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας στη χορήγηση δόσης 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια των ισπανικών τραπεζών μέχρι το τέλος του μήνα. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: