Σάββατο, Ιουλίου 07, 2012

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ…ΠΟΣΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΑΚΟΜΗ;;;


Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Σε διάλογο «εξπρές» προχωρά η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις στον κατώτατο μισθό.
Εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος θα καλέσουν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ, ώστε να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιάσουν στην τρόικα σε περίπου 15 ημέρες. 



Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, οι επικεφαλής του κλιμακίου ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που απορρέουν από μνημόνιο. 


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση ήταν κυρίως γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων, ενώ παρουσιάστηκαν και όλα τα βήματα που έχουν γίνει για την υλοποίηση του προγράμματος της δανειακής σύμβασης. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η τρόικα σε αυτή τη φάση επιθυμεί να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται και σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται το οτιδήποτε. 


Στόχος της είναι στην επόμενη επίσκεψη να έχει προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όλες τις εκκρεμότητες, προκειμένου να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται για να δουν τα αποτελέσματα τους. Έτσι το επόμενο διάστημα, πέρα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η τρόικα ζητά απτά αποτελέσματα εντός 15 ημερών στον εξορθολογισμό του συστήματος χορήγησης των 90 περίπου προνοϊακών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, την πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με τις απαραίτητες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων που καταβάλουν τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία, τον εξορθολογισμό των ποσών του εφάπαξ που καταβάλουν τα ταμεία. 


Παράλληλα, εντείνουν τις πιέσεις για αύξηση των εσόδων των ταμείων μέσω του περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, της εφαρμογής της κάρτας εργασίας και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών δομών του υπουργείου για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. 


Όπως τόνισε μετά την συνάντηση ο κ. Βρούτσης «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Χρειαζόμαστε όμως συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής». 


Σημειώνοντας ότι: 


- Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την ανάσχεση της Ανεργίας. 


- Ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης αδήλωτης εργασίας. 


- Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Πρόνοιας. 


- Ο περιορισμός της σπατάλης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας, «είναι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε θετικά».
REAL.GR
ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: