Κυριακή, Ιουλίου 08, 2012

ΜΑΚΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


«Οι διακοπές στις μέρες μας έγιναν όνειρο μακρινό. Εδώ, κάθε μέρα παλεύουμε να μην στερηθούμε τα απαραίτητα. Πού να τολμήσω να σκεφτώ παραλίες, μπάνια και νησιά! Αν και πολύ θα ήθελα να πάω σε κάποιο νησί με τον γιο μου, τον Δημητράκη».
Οι διακοπές είναι πλέον πολυτέλεια για την Ελευθερία Χατζηθεοδώρου, ιδιωτική υπάλληλο και μητέρα ενός ανήλικου αγοριού, καθώς όπως περιγράφει «ο μισθός μου συρρικνώθηκε, η μισθοδοσία στην εταιρεία χαρτικών που εργάζομαι δίδεται με δόσεις και δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στα καθημερινά μου έξοδα». Παρά τις δυσκολίες «θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Το καλό είναι, ότι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε για λίγες μέρες από την καθημερινότητά μας. Θα πάμε στους γονείς μου στη Χαλκιδική. Θα μπορέσει έτσι και το παιδί να κάνει μερικά μπάνια και να ξεχαστούμε για λίγο δίπλα στη θάλασσα. Ευτυχώς, που υπάρχει το πατρικό μου για να καταλάβουμε και εμείς λίγο καλοκαίρι» λεει.

Σε εξοχικά συγγενών και φίλων, στο πατρικό σπίτι στο χωριό ή σε κοντινούς προορισμούς με παραλίες, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας και στα παραθεριστικά τους σπίτια -όσοι διαθέτουν- φαίνεται ότι θα κάνουν τις διακοπές τους πολλοί Θεσσαλονικείς. Αρκετοί επιλέγουν για οικονομία τις παραλίες του νομού για ημερήσιες εξορμήσεις. Καταναλωτικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι το 60% των πολιτών άλλαξαν συνήθειες διακοπών, ενώ το 20% θα μείνουν σπίτι. «Ο πεθερός μου έχει σπίτι στην Ποτίδαια Χαλκιδικής και θα το μοιραστούμε όλοι της οικογένειας, δηλαδή, δύο εβδομάδες θα πάμε με την γυναίκα και τα δύο ανήλικα παιδιά μας και δύο εβδομάδες θα πάει ο κουνιάδος μου με την γυναίκα του και το μωράκι τους. Πέρσι, πήγαμε τρεις εβδομάδες σε κάμπιγκ στο δεύτερο ‘πόδι’, ενώ όταν ήμαστε καλά οικονομικά πηγαίναμε τουλάχιστον μια εβδομάδα σ’ ένα νησί. Είχαμε μείωση 60% στο εισόδημά μας», αναφέρει ο Αλέξανδρος Πριονίδης, ετών 47, εκπαιδευτικός.
«Ένα φιλικό ζευγάρι έχει παραθεριστική κατοικία στη Νέα Πέραμο και θα μας φιλοξενήσει για μια εβδομάδα με τον άνδρα μου. Εννοείται, ότι θα συμβάλλουμε στα έξοδα που θα κάνουμε, αλλά σίγουρα θα είναι πιο οικονομικά απ’ ό,τι να μέναμε σε ξενοδοχείο. Εγώ είμαι άνεργη και ο σύζυγός μου εργάζεται σε μεταφορική εταιρεία, όπου του μείωσαν τον μισθό», λεει η Ειρήνη Στεφανίδου, 32 χρονών, νιόπαντρη. «Δυστυχώς, δεν θα πάω φέτος διακοπές. Δούλευα σε κατάστημα ρούχων και με απέλυσαν. Θα πηγαίνουμε με τις φίλες μου στη Χαλκιδική μερικές φορές για μπάνιο», λεει η 26χρονη Μαρία. Ο Ηλίας Σιδηρόπουλος, συνταξιούχος, 73 ετών, όπως περιγράφει «κάποτε πήγαινα με την γυναίκα μου στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας. Τώρα, ούτε στην παραλία κατεβαίνουμε, αφού δεν μας δίνει το κράτος επίδομα για μπάνια».


Ύφεση στα οργανωμένα ταξίδια
«Τα οργανωμένα ταξίδια είναι σε ύφεση, παρότι παρουσιάστηκε μια μικρή κινητικότητα μετά τις εκλογές και υπήρχε ενδιαφέρον για προγράμματα, εκδρομές, ταξίδια. Τελικά, η πορεία των κρατήσεων δεν ήταν καλή. Η πτώση, σε σύγκριση με πέρσι, που δεν ήταν επίσης καλή χρονιά, είναι γύρω στο 35% με 40%», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Μαντούσης, τουριστικός πράκτορας Θεσσαλονίκης και εξηγεί ότι «στο οργανωμένο ταξίδι είχαμε πάντα πελάτες συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, δύο τάξεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχών πελατών μας. Μεμονωμένα και επαγγελματικά ταξίδια έχουν κάποια κίνηση, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε δουλειά».
Διέξοδο στην οικονομική κρίση φαίνεται ότι δίνουν οι κοντινές παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής. «Δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία φέτος, αλλά αρκεί μια βόλτα στις παραλίες της Επανομής για να καταλάβει ο καθένας ότι οι Θεσσαλονικείς πλέον κάνουν ημερήσιες εξορμήσεις και παίρνουν μαζί φαγητό για να περιορίσουν τα έξοδα. Μέλη μας περιγράφουν, ότι η κίνηση στις παραλίες της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν διπλάσια από πέρσι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ Νίκο Τσεμπερλίδη. 


Παραλία... και εργασία
Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που κάνουν διακοπές, δεν ξεκουράζονται αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν λίγο το χρόνο για να εργαστούν, όπως έδειξε έρευνα της εταιρείας Regus στην οποία καταγράφηκαν απόψεις 16.000 ερωτηθέντων σε περισσότερες από 80 χώρες.
Η έρευνα έδειξε, ότι το 74% των ερωτηθέντων Ελλήνων θα προσπαθήσουν να εργαστούν έως και τρεις ώρες καθημερινά, ενώ ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει ένα ποσοστό 17% που δήλωσαν ότι εργάζονται περισσότερες από τρεις ώρες κάθε ημέρα των διακοπών τους. Οι περισσότεροι μπορούν να εργαστούν με φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον οποίο θα έχουν μαζί τους ακόμη και στην ξαπλώστρα της παραλίας. Θα ελέγχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα και θα διεκπεραιώνουν εργασίες, τις οποίες θα αποστέλλουν στην επιχείρηση που συνεργάζονται μέσω του διαδικτύου.


ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ Το 42% θα θυσιάσει τις διακοπές
Η οικονομική κρίση αναγκάζει τους Ευρωπαίους, σε μεγάλο ποσοστό, να μην κάνουν διακοπές ή να περιορίσουν τις δαπάνες για διακοπές. Έρευνα της εταιρείας Ipsos - Europ Assistance έδειξε, ότι το 42% των Ευρωπαίων δεν θα κάνουν φέτος διακοπές, το υψηλότερο επίπεδο από το 2005.
Με την έρευνα που διενεργήθηκε σε επτά χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Αυστρία) διαπιστώθηκε, ότι μόνο το 58% των ερωτηθέντων σχεδίασαν διακοπές το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 66% πέρσι. Οι υπόλοιποι δήλωσαν, ότι θέλουν να κάνουν οικονομίες ή να θυσιάσουν τις διακοπές τους. Από αυτούς που δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές, πάνω από το ένα τρίτο δεν θα λείψει περισσότερο από μία εβδομάδα και θα θέσουν ως κριτήριο επιλογής προορισμού το κόστος ταξιδιού και διαμονής.
Στις χώρες του νότου είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των πολιτών που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές. Στην Ισπανία, ένας στους δύο εργαζόμενους δήλωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να πάει διακοπές και θα μείνει σπίτι του, ενώ πέρσι δεν έφυγε μόνο το 35%. Στην Ιταλία, το ποσοστό αυτών που θα κάνουν διακοπές είναι στο 63% έναντι 78% πέρσι. Στη Γαλλία είναι καλύτερη η κατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς θα κάνει διακοπές το 70% των πολιτών, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με πέρσι που δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές 68% από αυτούς.


Φθηνοί κοντινοί προορισμοί και κάμπινγκ 
Φθηνότερες διακοπές για μια τετραμελή οικογένεια προσφέρει η εναλλακτική πρόταση του ταξιδιού με ΙΧ σε κοντινούς προορισμούς και της διαμονής σε κάμπιγκ.
Στο νομό Χαλκιδικής, όπως και στο νομό Πιερίας λειτουργούν οργανωμένα κάμπιγκ, τα οποία παρέχουν όχι μόνο τις βασικές ανάγκες για τους κατασκηνωτές, όπως χώρους υγιεινής, ζεστό νερό για ντους και mini market, αλλά διαθέτουν εστιατόρια, μπαρ, παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ ή ακόμη και… τένις.  
Στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν συνολικά 38 κάμπιγκ. Το κόστος της ημερήσιας διαμονής σε κάμπιγκ της Χαλκιδικής, για μία τετραμελή οικογένεια, κυμαίνεται από 22 έως 30 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο στα 25 ευρώ. Έτσι, για διακοπές μιας εβδομάδας σε κάμπιγκ στη Χαλκιδική η οικογένεια υπολογίζεται ότι θα πληρώσει συνολικά 225 ευρώ για την μετακίνηση και τη διανομή. Σε αυτό το ποσό προστίθενται τα έξοδα διατροφής.
Στο νομό Πιερίας λειτουργούν 36 κάμπιγκ. Οι τιμές είναι προσιτές και μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να περάσει οικονομικά τις επταήμερες διακοπές της κοντά στη θάλασσα. Ενδεικτικά, το κόστος, κατά μέσο όρο, είναι περί τα 6 ευρώ για κάθε ενήλικα, 4,20 ευρώ η μεγάλη σκηνή, 3 ευρώ για το αυτοκίνητο και 4,80 ευρώ το τροχόσπιτο. Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι δωρεάν, ενώ τα παιδιά ηλικίας από 5-12 ετών πληρώνουν 4,20 ευρώ κι από 13 ετών και άνω 6 ευρώ. Οι παροχές είναι κι εδώ σημαντικές και περιλαμβάνουν ζεστό νερό, mini market, εστιατόριο, αναψυκτήριο-μπαρ κι άλλα.
Tου Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκεί, καριόληδες! Να λυώσετε και να ψοφήσετε, αφού θέλατε πάλι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!

Ανώνυμος είπε...

Τερμα τα διακοποδάνεια,μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για επαναστατικές κατασκηνώσεις στη Κόνιτσα καιστη Μουργκάνα υπομονή