Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2012

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ


Την ώρα που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κόμμα του», ενισχύοντας τις φήμες για επιστροφή του στην πολιτική, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αποφαίνεται πως «κανένας δεν τα κατάφερε ποτέ χειρότερα» από τον Καβαλιέρε στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας.



Επικαλούμενοι μια σειρά από γεγονότα, όπως η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία ή η απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατέβει το 1994 στην πολιτική αρένα, οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Ιουλίου σε δείγμα 1.300 ατόμων από το ινστιτούτο Demos, ρώτησαν τους Ιταλούς ποιοι είναι αυτοί που σημάδεψαν με θετικό ή αρνητικό τρόπο την ιστορία της χώρας κατά τα 30 τελευταία χρόνια.


Σύμφωνα με το 55% των ερωτηθέντων, το τέλος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, το Νοέμβριο του 2011, άλλαξε με θετικό τρόπο την Ιταλία ενώ το 64% πιστεύει πως η είσοδος του Μπερλουσκόνι στην πολιτική την άλλαξε με αρνητικό τρόπο.


Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ερωτήθηκαν για τις προσωπικότητες που άλλαξαν με θετικό ή αρνητικό τρόπο την Ιταλία τα 30 τελευταία χρόνια, το 13% των Ιταλών πιστεύει πως ο Καβαλιέρε την άλλαξε με τρόπο θετικό, με αποτέλεσμα ο Μπερλουσκόνι να βρίσκεται μία μόνο μονάδα μπροστά από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (12%).


Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως την άλλαξε με τρόπο αρνητικό. Μόλις το 9% πιστεύει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι άλλαξε την Ιταλία με αρνητικό τρόπο.


Εν τω μεταξύ, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα από τη γερμανική εφημερίδα Bild:  «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα εγκαταλείψω το κόμμα μου».


«Με ρωτούν συχνά και επίμονα. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν θα εγκαταλείψω το κόμμα μου "Ο λαός της ελευθερίας". Θα επιστρέψουμε εξάλλου στο παλιό όνομά του, Forza Italia», δήλωσε στην εφημερίδα ο «Καβαλιέρε».


Ο Μπερλουσκόνι επιδιώκει να δημιουργήσει «σασπένς» διαρκείας σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του στην πολιτική κι αφήνει μεγαλοστελέχη του κόμματος να δηλώνουν πεπεισμένοι ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2013.


Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά του σημερινού πρωθυπουργού, του Μάριο Μόντι, ο Μπερλουσκόνι εκτιμά πως «η δύναμη του έγκειται στο γεγονός ότι έχει τη σαφέστερη υποστήριξη που είχε ποτέ ένας πρωθυπουργός».


Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαδραμάτισε ο ίδιος ένα μείζονα ρόλο έναντι της κρίσης: «Ήμουν ο πρώτος δυτικός ηγέτης πρώτης γραμμής που διέκρινε τον κίνδυνο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις».


«Αν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε και πάλι τον προϋπολογισμό μας, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό χάρη στην κυβέρνησή μου» υποστήριξε.


Σε μια μακροσκελέστερη εκδοχή της συνέντευξης, η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Bild, ο Μπερλουσκόνι αναφέρεται στο Ρουμπιγκέιτ και τα «ροζ» πάρτι που οργάνωνε στην πολυτελή έπαυλή του σε προάστιο του Μιλάνου.


«Όλο αυτό είναι μια τερατώδης εκστρατεία κατασυκοφάντησης που διεξάγεται από μια εν μέρει αριστερίζουσα δικαιοσύνη» δήλωσε, υποστηρίζοντας πως τα νεαρά κορίτσια που συμμετείχαν στα πάρτι αυτά «το μόνο που έκαναν ήταν να χορεύουν, όπως σε οποιαδήποτε ντισκοτέκ του κόσμου».


Για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, ο Μπερλουσκόνι αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία και λέει πως επιθυμεί «μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη».


«Επιθυμούμε από το Βερολίνο μια ευρωπαϊκή πολιτική που να προβλέπει τα γεγονότα, να είναι αλληλέγγυα και ανοικτή» επιμένει αρνούμενος ότι η σχέση του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είναι κακή.


«Συμβαίνει εντελώς το αντίθετο: η σχέση μου με την κα Μέρκελ είναι πολύ εγκάρδια. Εκτιμώ το ανοικτό πνεύμα της, τη σοβαρότητά της, την ικανότητα και την προσήλωσή της» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: