Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2012

ΒΕΤΟ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ


Μπλόκαραν η Ρωσία και η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα που απειλούσε τη Δαμασκό με κυρώσεις εάν δεν σταματούσε τη χρήση βαρέων όπλων για την κατάπνιξη της εξέγερσης. 
Πρόκειται για την τρίτη φορά που Μόσχα και Πεκίνο ασκούν βέτο σε αυστηρότερα μέτρα κατά του καθεστώτος Άσαντ.



Από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι 11 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, δύο (Ρωσία και Κίνα) κατά ενώ δύο απείχαν.


Λίγο νωρίτερα η Γερμανία προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία και την Κίνα ώστε να τις πείσει να στηρίξουν τις προσπάθειες για την επίλυση της συριακής κρίσης. «Άνθρωποι πεθαίνουν στη Συρία, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολουθούν να κωλυσιεργούν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ώστε να τερματιστεί η βία, αλλά και ένα μήνυμα στον Άσαντ», πρόσθεσε. 


Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα καταστρώσει ένα σχέδιο για την ανάταξη της συριακής οικονομίας μόλις τερματιστεί η κρίση. Η ομάδα εργασίας δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» και σύμφωνα με αξιωματούχους συνδέεται με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, εκπροσώπους της συριακής επιχειρηματικής κοινότητας και μέλη της αντιπολίτευσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: