Κυριακή, Ιουλίου 29, 2012

ΜΑΛΙ: ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί, όπως ζητούν τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μάλι, Σέικ Μοντίμπο Ντιαρά.
«Δεν θα παραιτηθώ. Αν πρέπει να παραιτηθώ, σε ποιόν πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου; Γιατί η συμφωνία-πλαίσιο (του Ουαγκαντούγκου) λέει ότι ο (προσωρινός) πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει δεκτή την παραίτησή μου», δήλωσε ο Ντιαρά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Africable.



Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε στις 6 Απριλίου μεταξύ της πρώην χούντας που ανέτρεψε στις 22 Μαρτίου τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ και της δυτικο-αφρικανικής μεσολάβησης, προέβλεπε την παράδοση της εξουσίας στους πολίτες, ένα μεταβατικό πρόεδρο και έναν επίσης μεταβατικό πρωθυπουργό.


«Κατά δεύτερον, είμαι παιδί της χώρας αυτής, το Μάλι μού έδωσε τα πάντα. Και όταν η χώρα αυτή μού αναθέτει ένα καθήκον, όσο θα στέκομαι όρθιος, θα το φέρω εις πέρας, δεν θα παραιτηθώ», δήλωσε ο Ντιαρά που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 17 Απριλίου.


Οι δηλώσεις του έγιναν την επομένη της επιστροφής στο Μπαμακό του μεταβατικού προέδρου Ντιονκούντα Τραορέ, ύστερα από δύο μήνες παραμονής του στο Παρίσι μετά την επίθεση εξαγριωμένου πλήθους στις 21 Μαΐου στην πρωτεύουσα του Μάλι.


Ο Τραορέ αναμένεται να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Ντιαρά.


Σε σκληρή ανακοίνωσή του την Τρίτη, το FDR (Ενωμένο Μέτωπο για την Προάσπιση της Δημοκρατίας) στο οποίο ανήκουν 140 κόμματα, μεταξύ τους η Συμμαχία για τη Δημοκρατία στο Μάλι (Adema) του προέδρου Τραορέ, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ζήτησαν την παραίτηση του Ντιαρά κατηγορώντας τον για έλλειψη στρατηγικής όσον αφορά την απελευθέρωση του βόρειου Μάλι, το οποίο έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες ομάδες ισλαμιστών με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: