Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2012

Φωτιές σε Αχαΐα, Χανιά και Κορινθία. Το Μνημόνιο μειώνει τις πυροσβεστικές δαπάνες




Σε πύρινο κλοιό για τέταρτη μέρα βρίσκεται η χώρα. Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές ωστόσο κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η κυβέρνηση. Ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για καταπατήσεις και οικοπεδοποίηση των καμμένων εκτάσεων.






Αχαϊα
Εξακολουθεί να καίει την Αχαΐα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από τον ορεινό όγκο του οικισμού Σελλά, ανατολικά της Πάτρας. Πολύ γρήγορα όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, έφτασαν στον οικισμό Αργυρά και Πιτίτσα, ενώ το πρωί απειλήθηκε το χωριό Πλατάνι. Τα σπίτια τους να κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα είδαν κάτοικοι στον οικισμό Μαγούλα, στο Άνω και Κάτω Καστρίτσι, αλλά και στην περιοχή του Δρεπάνου. Με απόφαση του περιφερειάρχη, οι οικισμοί κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
H πυρκαγιά πλησίασε στον περίβολο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, το οποίο βρισκόταν σε ετοιμότητα για εκκένωση, καθώς οι πυκνοί καπνοί προκαλούσαν μεγάλη δυσφορία σε ασθενείς και επισκέπτες. Τελικά, η λειτουργία του νοσοκομείου συνεχίστηκε κανονικά, αφού προηγουμένως εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα πάρκινγκ που βρίσκονται περιμετρικά του νοσοκομείου και καθαρίστηκαν όλα τα ξερά χόρτα.
Μετά από μια δύσκολη νύχτα και πολλά στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης, η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στις περιοχές Δρέπανο και Πλατάνι, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης, την οποία δυσκολεύουν το ανάγλυφο του εδάφους και οι δυνατοί άνεμοι, λαμβάνουν μέρος 69 οχήματα με 130 πυροσβέστες, 84 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 οχήματα ιδιωτικά και δημοτικά, 47 άτομα στρατός, 2 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, καθώς και εθελοντές. Σημειωτέον ότι, μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, προκειμένου να σταλεί βοήθεια στη χώρα για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αχαΐα. Οι πρώτες δύο απαντήσεις, όμως, από την Ιταλία και την Ισπανία, ήταν αρνητικές, καθώς και οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες πυρκαγιές.
Οι πολίτες των οικισμών που κινδύνεψαν καταγγέλλουν βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης από την περασμένη Κυριακή και επισημαίνουν ότι η περιοχή αποτελεί συχνό στόχο εμπρηστών, συνεπώς θα έπρεπε να προστατεύεται επαρκέστερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, συγχαίρει όσους έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και περιορισμού της επέκτασης της φωτιάς, συγχρόνως όμως επισημαίνει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού τονίζοντας ότι, "τα διαθέσιμα μέσα κατάσβεσης, επίγεια και εναέρια, δεν θα ήταν όλα στη διάθεση της Πάτρας, αν υπήρχαν ταυτόχρονα και άλλα μέτωπα φωτιάς σε άλλες περιοχές". Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι καμμένες δημόσιες εκτάσεις γης, να αποτελέσουν βορρά στις διαθέσεις καταπατητών. Γι' αυτό το λόγο καλεί την Πολιτεία και ιδίως την Περιφέρεια να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν καταπατήσεις ούτε οικοπεδοποίηση.



Χανιά
Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κίσσαμο Χανίων. Οι πρώτες φλόγες φάνηκαν μεταξύ των περιοχών Βάθη, Παπαδιανά, Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι, και σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων, Τάσο Κουρουπάκη, εκτείνονταν σε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων. Χθες το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Παπαδιανά, καθώς οι φλόγες απείλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ζώα και επτά αγροικίες έχουν καεί. Επίσης, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στους οικισμούς Παπαδιανά, Βάθη, Θεοδωριανά Σημαντηριανά, Αμυγδαλικεφάλι και Πλοκαμιανά.
Κορινθία
Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που καίει από τη Δευτέρα το Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταφέρει να καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης. Απειλήθηκε και το Σπαθοβούνι. Στην περιοχή επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 29 ατόμων, συγχρόνως δε εκεί κατευθύνονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυξημένος και σήμερα Πέμπτη είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Κρήτη, Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Χίο, Σάμο και Ικαρία.


Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός - Ανησυχία για καταπατήσεις-οικοπεδοποίηση

Είμαστε μόλις στο μέσον του καλοκαιριού και, για ακόμα μία χρονιά, γινόμαστε μάρτυρες εγκληματικών παραλείψεων από μέρους της Διοίκησης, που στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες στέμματα καμμένης δασικής έκτασης, καμμένα σπίτια και ζώα. Ευτυχώς, στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν αυτές τις μέρες σταθήκαμε τυχεροί και δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως είχε συμβεί στις μεγάλες φωτιές του 2007.
Πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να προβληματίσουν τους αρμόδιους, όπως, για παράδειγμα, το αν έχουν ληφθεί τα προσήκοντα μέτρα για να αποτραπούν οι καταπατήσεις και η οικοπεδοποίηση των καμμένων εκτάσεων. Επίσης, πού οδηγεί η, συνεπεία της μνημονιακής πολιτικής, υποχρηματοδοτούμενη πρόληψη. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο για την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, τα δε μέσα κατάσβεσης, επίγεια και εναέρια, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά ούτε συντηρούνται όπως θα έπρεπε. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμε σε κατασβεστικά αεροπλάνα που δεν πετάνε, σε 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είναι καθηλωμένα επί μία τριετία, σε ανύπαρκτες, αν και απαραίτητες, μάσκες οξυγόνου και σε ασυντήρητα πυροσβεστικά οχήματα, χωρίς καν ελαστικά!
Η πολιτική λιτότητας που συνεχίζει να ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οδηγεί σε περικοπές για τον εξοπλισμό και τα τεχνικά μέσα και μείωση δαπανών της τάξεως του 50%! Προφανώς, η κυβέρνηση δεν αξιολογεί ως σημαντική την προστασία του περιβάλλοντος ούτε όμως και τη ζωή των πυροσβεστών, οι οποίοι εκτίθενται με αυτοθυσία σε κινδύνους, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς καμία μέριμνα, εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια και μνημονιακούς μισθούς.



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπέβαλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών στην πυροσβεστική υπηρεσία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, "η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί συγχρόνως και βιασμό της ανθρώπινης φύσης, ενώ η απαξίωση του Πυροσβεστικού ζητήματος, αποτελεί συγκάλυψη ενός εγκλήματος που μας οδηγεί σε πανομοιότυπα ανακοινωθέντα προαναγγελθέντων θανάτων, δασών, περιουσιών, αλλά και ανθρώπινων ζωών". Στη συνέχεια ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού που εντοπίζονται στην πυροσβεστική υπηρεσία, πώς προτίθεται να ενισχύσει τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και πώς σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης του εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος για την προστασία της ζωής των πυροσβεστών.



ΠΡΕΖΑ TV
19/07/2012

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Xρυσαυγίτη που είσαι να σχολιάσεις θα χάσεις το μεροκάματο. Tι σε πληρώνουν οι δεν πήρες χαμπάρι τις νέες δημοσιεύσεις;

Ανώνυμος είπε...

Έπιασαν δουλειά οι Αλβανοί και οι Τούρκοι πράκτορες

Ανώνυμος είπε...

οι χρυσαυγιτες κανουν τωρα συσσιτια παντου με τους μισθους των βουλευτων τους, μοιραζουν ρουχα σε ανεργους και πηγαινουν σε καθε κατασβεση πυρκαγιας για να δειξουν οτι και καλα διαφερουν απο τα αλλα κομματα.