Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ


Ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταγγείλει τις «αντιδημοκρατικές πράξεις» του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου (φωτογραφία), οι οπαδοί του οποίου έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος για την αποπομπή του, που αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή.



«Αυτή η απόφαση του Δημοκρατικού-Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL, της αντιπολίτευσης) και του Μπασέσκου αποτελούν προφανή παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών», αναφέρει ο Πόντα στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η έκκληση σε μποϊκοτάζ «είναι μια υποκίνηση στο μη σεβασμό της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου» που έχει αποφασίσει ότι χρειάζεται ποσοστό συμμετοχής 50% συν μία ψήφο για να θεωρείται έγκυρο το δημοψήφισμα, συνέχισε ο Πόντα.


Το ποσοστό αυτό και η έκκληση σε μποϊκοτάζ κάνουν πιο δύσκολο το έργο της κεντροαριστερής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο που επιθυμεί την αποπομπή του Μπασέσκου.
Εξάλλου ο Πόντα, οι απόπειρες του οποίου να αποπέμψει τον ρουμάνο πρόεδρο έχουν χαρακτηριστεί από τις Βρυξέλλες «επίθεση κατά του κράτους δικαίου», πρόσθεσε ότι «ελπίζει πως οι δράσεις που έχει υποκινήσει ο Μπασέσκου να θεωρηθούν επίσης απειλή στις δημοκρατικές αξίες».


Ο ρουμάνος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη «δέσμευσή του να εφαρμόσει εξ ολοκλήρου» τις έντεκα υποσχέσεις που έδωσε στον Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες πριν δύο εβδομάδες.
Ανάμεσα σε αυτές τις δεσμεύσεις περιλαμβάνονται συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τον σεβασμό των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή ακόμη και την αντικατάσταση των υπουργών που είναι ύποπτοι για σύγκρουση καθηκόντων.


Την ίδια ώρα που ο Πόντα ανακοίνωνε την αποστολή της επιστολής αυτής, η ευρωπαία Επίτροπος Αρμόδια για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ εξέφρασε «την βαθιά της ανησυχία» για τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας στη Ρουμανία.



ape
ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: