Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ... ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ


Με καθυστέρηση ενάμισι και πλέον έτους, φτάνουν οι νέες θεραπείες στους Ελληνες ασθενείς.
Φάρμακα για τον καρκίνο, την ηπατίτιδα C, το μελάνωμα και τη μεταμόσχευση, διατίθενται από τις αρχές του 2011 στους Ευρωπαίους ασθενείς, ενώ στη χώρα μας δεν έχουν φτάσει ακόμη. Η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αναβάλλουν συνεχώς την έκδοση νέων δελτίων τιμών φαρμάκων.
Την αδράνεια του συστήματος πληρώνουν και τα Ταμεία. Δεκάδες φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και πρόκειται να διατεθούν με νέα, μειωμένη κατά 50% τιμή, δεν κυκλοφορούν καθόλου στην ελληνική αγορά, καθώς εκκρεμεί η τιμολόγησή τους.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής χαρακτήρισε ανήθικη την παράταση του προβλήματος, τονίζοντας ότι απειλούνται ή χάνονται ζωές ασθενών από την απαράδεκτη ολιγωρία.
Τα νέα σκευάσματα που δεν έχουν πάρει τιμή από τις αρχές του 2011 αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπως πνευμονική υπέρταση, χρόνια μυελογενή λευχαιμία, μεταστατικός καρκίνος προστάτη, ηπατίτιδα C, οζώδη σκλήρυνση, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, κυστική ίνωση, εστιακές επιληπτικές κρίσεις με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση, νόσο Gaucher, νόσο Coushing, πρόληψη των φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ενηλίκους, προχωρημένο μελάνωμα σε ενηλίκους και μεταμόσχευση.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Νίκος Κεφαλάς έκανε λόγο για Ευρωπαίους ασθενείς «δύο ταχυτήτων» και κάλεσε την πολιτεία «να ενσκήψει με απόλυτη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στο ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες και ιδιαίτερα στις καινοτόμες». Η τραγική καθυστέρηση ?είπε? επί 19 μήνες στερεί από τους Ελληνες ασθενείς το δικαίωμα πρόσβασης σε θεραπείες, ισότιμα με άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
Πηγές του υπουργείου Υγείας παραδέχονται την ύπαρξη του προβλήματος, το οποίο αποδίδουν στην οικονομική και την πολιτική συγκυρία. Το θέμα των τιμών ?αναφέρουν? είναι υπαρκτό και έχει τεθεί και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και στον υπηρεσιακό υπουργό.
Δεν εκδόθηκε, ωστόσο, δελτίο τιμών, καθώς κρίθηκε ότι η προεκλογική περίοδος δεν ενδείκνυται για μία τέτοια ενέργεια, ενώ ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε και ο υπηρεσιακός υπουργός. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα εκδόθηκε μόνον ένα διορθωτικό δελτίο τιμών, προκειμένου να αποκατασταθούν λάθη που είχαν υπάρξει από το προηγούμενο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα να προστεθεί υποψη του καθε ενδιαφερομενου αρμοδιου και το θεμα οτι αδικα με το νεο νομο του ΕΟΠΥ δεν καλυπτουν πλεον τα ταμεια τα εξοδα για τα αναλωσιμα υλικα τησ στομιασ και συγκεκριμενα τησ γαστροστομιασ . αν νομιζουν οτι ετσι θα σωθεί η ελλαδα ας με γραψουν στουσ εθνικουσ ευεργετεσ και να μην μου ξανααναγνωρισουν αυτα τα εξοδα , τα χαριζω.ΒΑΡΑΜΕΝΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ MIRARHOS@GMAIL.COM

Ανώνυμος είπε...

Οι Αφγανοί πάντως περνάνε ζάχαρι