Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

«ΈΣΠΑΣΑΝ» ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ


ΞΕΠΕΡΑΣΕ το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών για το επτάμηνο του 2012 και μάλιστα παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του ύψους των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών από την αρχή του έτους, δεδομένου ότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον μπλοκ επιταγών είτε λόγω αδυναμίας εκδόσεως νέων είτε γιατί οι τράπεζες έχουν γίνει εξαιρετικά φειδωλές στη διάθεση νέων μπλοκ. 


Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, καταγράφηκαν 87.618 τεμάχια επιταγών που σφραγίστηκαν, συνολικής αξίας 88,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 12,3% σε τεμάχια και μείωση 10,2% σε αξία, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. 
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2011 παρουσίασαν μείωση 35,1% σε τεμάχια και 77,3% σε αξία. Συνολικά, τα φέσια από επιταγές έφτασαν το επτάμηνο τα 916 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 75.890 τεμάχια απλήρωτων συναλλαγματικών αξίας 15,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες καταγράφηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτή την κατηγορία στο επτάμηνο απλήρωτες ήταν υποχρεώσεις αξίας 119,1 εκατ. ευρώ.
 Έτσι, για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 τα φέσια διαμορφώνονται σε 1,035 δισ. ευρώ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 202 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος των ακάλυπτων επιταγών το Μάρτιο του 2012, υποχώρησαν στα 117,9 εκατ. ευρώ το Μάιο, στα 99 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και στα 88,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο βασικός λόγος της υποχώρησης που καταγράφεται είναι κυρίως η ύφεση και η μείωση αποδοχής τους ως συναλλακτικού μέσου και όχι η αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, η οποία έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Στελέχη του εμπορικού κόσμου αλλά και τραπεζικοί παράγοντες συμφωνούν ότι η κάθετη πτώση που καταγράφει λόγω της ύφεσης ο τζίρος στο λιανεμπόριο, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα κριτήρια που υιοθετούν οι τράπεζες τόσο κατά την προεξόφληση των επιταγών όσο και κατά την έκδοση νέων μπλοκ έχουν μειώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα τον αριθμό των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Την ίδια στιγμή, λόγω ανασφάλειας, μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών αποφεύγει να προχωρήσει σε πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω επιταγών. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια του 2011 καταγράφηκε σχεδόν σταθερή τάση αποκλιμάκωσης των ποσών από ακάλυπτες επιταγές. ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: