Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

Η ΜΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 8 ΔΙΣ...! -ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!


Πλεόνασμα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο στη Γερμανία παρά το ότι την περίοδο αυτή στην ευρωζώνη κλιμακώθηκε η κρίση χρέους, με την Ισπανία να γίνεται το επίκεντρό της, ενώ επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της ανάπτυξής της.
Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο οι εξαγωγές καθ' όλο το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυτού αυξήθηκαν κατά 0,30%-0,40%, κατά τι λιγότερο από το 0,50% του πρώτου τριμήνου φέτος.


Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα επίσης σημείωσαν αύξηση, ενώ θετική υπήρξε η διαμόρφωση των συνθηκών στη γερμανική αγορά εργασίας.

Με το συνδυασμό των στοιχείων αυτών, προέκυψε στο τέλος Ιουνίου για το πρώτο εξάμηνο πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 8,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ).

Αδιαμφισβήτητα, η γερμανική οικονομία αποτάσσει την ύφεση, η οποία πλήττει περιοχές της ευρωζώνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, για ολόκληρο το 2011 ο γερμανικός προϋπολογισμός σημείωσε ένα έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ--σημαντικά χαμηλότερο από το επιτρεπόμενο στο κοινοτικό δίκαιο 3%.

"Έχουμε φθίνοντα ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ισορροπημένη ανάπτυξη", εκτίμησε η ING Bank.

Το ότι φθίνει ο ρυθμός ανάπτυξης τεκμηριώνει ο δείκτης του βρετανικού οίκου οικονομικής έρευνας Markit ο οποίος όσον αφορά τη Γερμανία παραμένει κάτω από το 50, για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος: στο 47,5 για τον Ιούλιο, στο 47 τον τρέχοντα μήνα.
http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2012

1 σχόλιο:

alex_m είπε...

Το πλεόνασμα που παρουσίασε η γερμανική οικονομία ήταν σήμερα η πρώτη είδηση στα γερμανικά ΜΜΕ, αποτέλεσμα όπως λέγεται εδώ, αφενός της εγχώριας καταναλωτικής δύναμης (η κρίση που παρουσιάζει η γερμανική αγορά αφορά το επίπεδο πολυτέλειας και όχι την έλλειψη του χρήματος από την αγορά, από αυτό υπάρχει αρκετό...), αφετέρου του θετικού εμπορικού ισοζυγίου της "πρωταθλήτριας" των εξαγωγών. Οι ειδήμονες της γερμανικής αγοράς αναμασούν με αυταρέσκεια αυτούς τους παράγοντες ξεχνώντας για παράδειγμα ότι η καλπάζουσα γερμανική οικονομία έχει ξεχαρβαλώσει συθέμελα το κοινωνικό κράτος του παρελθόντος, στηριζόμενη σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% του εργατικού δυναμικού σε μια ευέλικτη αγορά εργασίας με μισθούς πείνας (κάτι περισσότερο από 400Ε με αργομισθία και χωρίς εργασιακά δικαιώματα) παραδομένη πλήρως στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις τράπεζες. Κανένας λόγος για θαυμασμό για τα επιτεύγματα αυτής της κοινωνίας. Η Γερμανία ζει το τέλος της ιστορίας παραδομένη στον νεοφιλελευθερισμό, τον άκρατο υπερκαταναλωτισμό, στο περιθώριο των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων. Τεχνηέντως έχει καταφέρει αυτή η κοινωνία να φιμώσει κάθε μορφή αντίδρασης εκ μέρους των λιγότερο ευνοημένων ομάδων με μια σειρά κοινωνικών παροχών που θυμίζουν ελεημοσύνη. Ζώντας κανείς στη χώρα αυτή χωρίς αυταπάτες μπορεί να διαπιστώσει ότι η Γερμανία στο σύνολό της είναι μια χαμένη υπόθεση.