Τρίτη, Αυγούστου 07, 2012

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τεράστια έλλειψη φαρμάκων στη Συρία. Πολλές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Συρίας έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων για χρόνιες ασθένειες και για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των τραυματιών, ανακοίνωσε την Τρίτη στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πριν από τη διάρκειας 17 μηνών λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η Συρία παρήγαγε το 90% των φαρμάκων της, αλλά η παραγωγή επλήγη εξαιτίας των συγκρούσεων, της έλλειψης πρώτης ύλης, των επιπτώσεων από τις κυρώσεις και του υψηλού κόστους των καυσίμων. 

Το 90% των φαρμακευτικών εταιρειών της Συρίας βρίσκονται στις επαρχίες Χαλέπι, Χομς και στην επαρχία της Δαμασκού και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την κλιμάκωση των συγκρούσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιαζάρεβιτς. 

«Πολλά από τα εργοστάσια αυτά έχουν κλείσει εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και του αυξημένου κόστους των καυσίμων, με αποτέλεσμα την έλλειψη φαρμάκων» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επείγουσα ανάγκη για φάρμακα για τη φυματίωση, την ηπατίτιδα, την υπέρταση, το διαβήτη και τον καρκίνο, καθώς επίσης και για την αιμοδιάλυση των νεφροπαθών.

Τα κέντρα υγείας έχουν κλείσει, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταληφθεί από αντάρτες, ενώ άλλα δε μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της κλιμάκωσης της βίας.

«Οι εγκαταστάσεις υγείας που έχουν πάψει να λειτουργούν βρίσκονται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις, όπου είναι μεγάλη η ανάγκη για φάρμακα και για χειρουργικές επεμβάσεις» τόνισε ο Γιαζάρεβιτς.

Το συριακό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι έχει «χάσει» 200 ασθενοφόρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι σφοδρές συγκρούσεις επεκτάθηκαν τελευταία στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, το Χαλέπι και τη Δαμασκό. Ο φόβος των συγκρούσεων ανάγκασε πολλούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλές τράπεζες έχουν ξεμείνει από μετρητά και η σοδειά του σιταριού είναι πιθανό να καταστραφεί εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, επισημαίνουν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
7-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: