Κυριακή, Αυγούστου 05, 2012

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ...ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!!


ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΟΣΜΟ Η ΔΕΘ...ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Της Βαρβάρας Ζούκα
Το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή άνοιξε ο δήμος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη φορέων, την οποία συγκάλεσε ο Γιάννης Μπουτάρης ενόψει της 77ης ΔΕΘ.
Εξερχόμενος της σύσκεψης ο δήμαρχος περιορίστηκε στην επισήμανση ότι «θέλουμε με ανοικτές αγκάλες και ανοικτά μαγαζιά να υποδεχθούμε τους επισκέπτες της Έκθεσης», χωρίς να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά για τη λειτουργία της αγοράς και τις Κυριακές.

Ωστόσο στο επίσημο κείμενο με τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη των φορέων, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργότερα από το δήμο Θεσσαλονίκης, τονίζεται ότι «καλούμε τους συμπολίτες να υποδεχθούμε με ανοικτή την αγορά όλα τα Σαββατοκύριακα της Έκθεσης τους επισκέπτες και τους φίλους της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας έτσι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ότι παρ’ όλη την εξαιρετικά δυσάρεστη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να παλέψουμε, για να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».
Η συγκεκριμένη αναφορά έθεσε επί ποδός πολέμου τους εκπροσώπους ορισμένων από τους βασικότερους φορείς της αγοράς, οι οποίοι σημείωσαν με έμφαση ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιου τύπου συμφωνία στο πλαίσιο της σύσκεψης υπό τον Γιάννη Μπουτάρη. Επρόκειτο για ένα ζήτημα που ετέθη από τους εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων εν μέσω όμως σθεναρών αντιδράσεων από άλλους παραγωγικούς φορείς.


«Δεν υπάρχει περίπτωση»
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η αγορά να μείνει ανοικτή τις Κυριακές», διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει κατά αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο η κερκόπορτα των Κυριακών».
Ο κ. Φιλιππίδης επισήμανε ότι τυχόν άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα ήταν επιζήμιο, καθώς ούτως ή άλλως η κίνηση στην αγορά ιδιαίτερα κατά το τριήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ είναι πολύ πεσμένη. «Όταν έρχονται οι λιμουζίνες, η αγορά δεν δουλεύει», ανέφερε σχηματικά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εξηγώντας ότι πολλοί δρόμοι κλείνουν, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να είναι εξαιρετικά προβληματικές.
«Είναι αδιανόητο να καλέσουμε τον κόσμο να ανοίξει τα καταστήματά του με κίνδυνο για την περιουσία του και ενώ γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν μόνο έξοδα και καθόλου κέρδη», είπε ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο εμπορικός κόσμος θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων κάποια άλλη Κυριακή το χρόνο, εφόσον προκύψει ότι πράγματι θα υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον και από το καταναλωτικό κοινό.
Εξαιρετικά ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας με νόημα ότι «κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το μικρό μαγαζάτορα, που δίνει αγώνα, για να επιβιώσει, και όχι με το μεγαλοβιομήχανο».
«Όταν κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ η πόλη κατακλύζεται από χιλιάδες αστυνομικών και ουσιαστικά είναι νεκρή, τι νόημα έχει να ανοίξουμε τα μαγαζιά και την Κυριακή;», διερωτήθηκε ο κ. Ζορπίδης, σημειώνοντας ότι η σύσκεψη των φορέων επί της ουσίας παρεξέκλινε του σκοπού της, καθώς παρά τις για το αντίθετο ανακοινώσεις δεν έγινε καμία συγκεκριμένη πρόταση για τη δομή που πρέπει να έχουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ώστε να διαφυλάσσεται η λειτουργία της πόλης.
Την έντονη διαμαρτυρία του για την επίμαχη ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) Γιάννης Παπαργύρης. «Το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, καθώς είναι μείζον και δεν εξυπηρετεί διόλου τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Παπαργύρης.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: