Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2012

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ


Με έναν θερμό εναγκαλισμό υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντησή τους, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σηματοδοτεί και την αρχή των κρίσιμων επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, την Παρασκευή και το Σάββατο, σε Βερολίνο και Παρίσι αντιστοίχως.


Παρόντες στη συνάντηση είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, θέτει και το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής λέγοντας ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από τους εταίρους.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη λίστα περικοπών, προκειμένου να λάβει μια δήλωση στήριξης στις προσπάθειες της Αθήνας, ενώ όψει των συναντήσεών του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Ενδεχομένως ο κ. Γιούνκερ να δώσει και ένα σήμα υπέρ της επιμήκυνσης, το οποίο θα φθάσει έως το Βερολίνο και το Παρίσι πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, έχει τηρήσει επανειλημμένως σαφείς αποστάσεις από ακραίες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την Ελλάδα.

Μετά τις κοινές δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του επικεφαλής του Eurogroup.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Γιούνκερ

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η άρνηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Γιούνκερ «το λιγότερο διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα».
Μάλιστα, συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ότι η απόφαση αυτή, εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, είναι αποτέλεσμα πιέσεων και παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του κ. Π. Τόμσεν.

«Ο κ. Γιούνκερ δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του και θα έπρεπε να υπάρξει έντονο διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση, διότι πρόκειται για μια πράξη η οποία δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γενικώς» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: