Δευτέρα, Αυγούστου 06, 2012

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν στις 20 Αυγούστου ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στη Γερμανία για την Ελλάδα και κυβερνητικά στελέχη κάνουν δηλώσεις άλλοτε υπέρ άλλοτε κατά της χώρας μας.


Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει ανάσα στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει τον Αύγουστο αφού δεν έχει ακόμη εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, προκάλεσε κραδασμούς στο Βερολίνο και σκληρές δηλώσεις γερμανών υπουργών που αντάλασσαν πυρά μεταξύ τους !

Ο Φιλελεύθερος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε ανοικτά σε ενδεχόμενη έξοδο της χώρα μας από το ευρώ, ενώ ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ ζητά ευθέως έξοδό μας από το κοινό νόμισμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί προειδοποιώντας ότι «η Ευρώπη μπορεί να διαλυθεί από την υπερβολική αλληλεγγύη».

Ταυτόχρονα στη Γερμανία υψώνονται και φωνές που τάσσονται υπέρ της χώρας μας και ζητούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας και στενή συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν δήλωσε στην εφημερίδα Der Taggespiegel:

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι για τη Γερμανία θα είχε δραματικές συνέπειες μια διάλυση της ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η αιτία ούτε η λύση της κρίσης. Αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά έχει υψηλή συμβολική σημασία. Η κρίση μας κοστίζει ακριβά αλλά θα μας κόστιζε ακόμη περισσότερο η διάλυση του ευρώ» είπε, προσθέτοντας ότι «αν χάσουμε την Ελλάδα οι αγορές θα αναρωτηθούν ποιά χώρα θα είναι η επόμενη».

Ας σημειωθεί πάντως ότι η ΕΚΤ ανακουφίζει προσωρινά την Ελλάδα από το πρόβλημα ρευστότητας αλλά στην πραγματικότητα... δανείζει τον εαυτό της αφού σε αυτήν θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό κρατικό ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. Το δάνειο γίνεται με υψηλότερο κόστος για τη χώρα μας. Η ρύθμιση αυτή έγινε ύστερα από δυο αποτυχημένες προσπάθειες της Αθήνας να βρεθεί λύση είτε με δάνειο-γέφυρα για την πληρωμή του ομολόγου είτε με παράταση της λήξης του.
http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: